Mleko skondensowane

Mleko skondensowane (zagęszczone) jest produktem powstającym poprzez częściowe usunięcie wody z mleka znormalizowanego (o konkretnej zawartości tłuszczu). Proces zagęszczania mleka krowiego zachodzi w wyniku odparowywania wody. Mleko skondensowane jest gęstą cieczą o kremowej barwie i lejącej, gładkiej konsystencji. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe.

Zawiera więcej białka i tłuszczu. Jest dobrym źródłem witaminy B2, wapnia oraz potasu. Jednak jednocześnie zawiera dużo fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i diametralnie zmniejsza dobroczynny wpływ tego pierwiastka na układ kostny. Nie cieszy się opinią produktu dietetycznego ani prozdrowotnego. Nie wpływa dobrze na układ trawienny ani na kondycję organizmu,ale jest za to bardzo smaczne. Należy zaliczyć go do słodyczy. Powinno unikać się podawania go dzieciom.

Nie jest wskazane przy insulinooporności, cukrzycy i innych zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. To w puszce można dodawać do zup i sosów. Mleko skondensowane w kartoniku najczęściej dodaje się do kawy, z kolei to w tubce urozmaica skład deserów.

Przepisy z mlekiem skondensowanym: