Mleko w proszku

Mleko w proszku to przetwór mleczny uzyskiwany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego mleka krowiego prawie całej wody. Technologia produkcji mleka w proszku została opracowana w 1855 roku. Mleko w proszku wykazuje wiele zastosowań. Znajduje się ono w wielu produktach codziennego użytku, między innymi w napojach, wypiekach, lodach czy jogurtach.

Jest również praktyczne, ponieważ możemy zabierać je w podróż i na dłużej zachowuje termin przydatności do spożycia. Zawiera białko, lipidy, kwas mlekowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B12 i C oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor i wapń. Mleko w proszku zapobiega starzeniu, poprawia pracę układu krążenia, działa nowotworowo, dba o prawidłową pracę układu nerwowego, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, utrzymuje prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, wspomaga prawidłowe wchłanianie wapnia przez nasz organizm, podnosi odporność, reguluje przemianę materii, wspiera regenerację nabłonka i tkanki łącznej oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

Zazwyczaj wykorzystywane jest podczas produkcji wyrobów mlecznych, takich jak jogurty, serki i twarożki, a także produktów słodkich jak lody, batony czy ciasta. Taka sproszkowana forma pozwala na zagęszczenie konkretnego produktu i uzyskanie odpowiedniej konsystencji.

Przepisy z mlekiem w proszku