Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Piernikowa owsianka korzenna
Piernikowa owsianka korzenna

Piernikowa owsianka korzenna

Pożywna owsianka śniadaniowa z nutą piernikową. Płatki owsiane gotowane na mleku, z przyprawą korzenną i gorzkim ciemnym kakao. Udekorowana plasterkami banana, piernikami w czekoladzie i kostkami mlecznej czekolady. Sycące śniadanie, które dostarczy energii na długie godziny.

Piernikowa owsianka korzenna

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Płatki owsiane gotowane na mleku, z gorzkim kakao oraz korzenną przyprawą piernikową. Podane z piernikami w czekoladzie i kostkami czekolady.

Składniki:

  • 30 g płatków owsianych

  • 200 ml chudego mleka krowiego lub roślinnego

  • 1 łyżka gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

  • 1 łyżka zwykłego cukru

  • DODATKI
  • 2 pierniki w czekoladzie

  • 2 kostki mlecznej czekolady

  • banan pokrojony w plasterki

  • mielony cynamon


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane wraz z cukrem umieść w rondelku. Wlej mleko i zagotuj. Gotuj nie dłużej niż 5 minut, by uniknąć powstania konsystencji papki. Miej też gotującą się owsiankę na oku, gdyż mleko może wykipieć.
  • Gotową owsiankę zdejmij z palnika. Dosyp do niej korzenną przyprawę, gorzkie kakao i wymieszaj.
  • Gorące płatki owsiane przelej do miski. Ułóż na wierzchu kawałki czekolady, która przyjemnie roztopi się od ciepła. Udekoruj piernikami w czekoladzie, plasterkami banana. Oprósz szczyptą mielonego cynamonu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*