Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku
Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku

Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku

Andruty waflowe przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Ciastka z gotowych blatów waflowych, nie wymagające pieczenia. Gotowana masa z masłem i mlekiem w proszku według rodzinnego przepisu.

Najprostszy przepis na wafelki przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Andruty wszystkim dobrze znane i przez wszystkich uwielbiane. Gotowe wafle tortowe smarujemy masą z masła, mleka krowiego, cukru i mleka w proszku. Dodajemy niewielką ilość gorzkiego kakao, jedynie dla uzyskania apetyczniejszego karmelowego koloru masy.

Torcik andrutowy z masą z mlekiem w proszku

Torcik andrutowy z masą z mlekiem w proszku

4 z 62 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

wafli
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Andruty waflowe przekładane gotowaną masą z mlekiem w proszku. Rodzinny przepis na tradycyjne andruty z mlecznym nadzieniem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 opakowanie 1 wafli tortowych (6 blatów waflowych – około 100 g)

  • 200 g 200 schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

  • 200 ml 200 mleka krowiego

  • 100 g 100 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 gorzkiego kakao

  • 400 g 400 mleka w proszku (pełnego, nie granulowanego)

Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść pokrojone w kostkę masło, gorzkie kakao, cukier i mleko krowie. Podgrzewaj mieszając, doprowadź do roztopienia masła i całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Stopniowo dodawaj mleko w proszku, wciąż podgrzewając intensywnie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Gładką masę zdejmij z palnika i przestudź przez chwilę.
  • Wafle przekładaj smarując ciepłą masą dokładnie po całej powierzchni dojeżdżając do samiuśkich brzegów, układaj jeden na drugim tworząc tort waflowy. Ciepła masa mleczna sprawia, że wafle szybciej nabierają miękkości i łatwiej się kroją.
  • Andrut przełożony mleczną masą owiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą, połóż na nim coś ciężkiego i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  • Miękki andrut pokrój na mniejsze ciasta w kształtach kwadratów lub trójkątów. Andruty przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*