Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku
Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku

Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku

Andruty waflowe przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Ciastka z gotowych blatów waflowych, nie wymagające pieczenia. Gotowana masa z masłem i mlekiem w proszku według rodzinnego przepisu.

Najprostszy przepis na wafelki przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Andruty wszystkim dobrze znane i przez wszystkich uwielbiane. Gotowe wafle tortowe smarujemy masą z masła, mleka krowiego, cukru i mleka w proszku. Dodajemy niewielką ilość gorzkiego kakao, jedynie dla uzyskania apetyczniejszego karmelowego koloru masy.

Torcik andrutowy z masą z mlekiem w proszku

5 od 28 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

wafli
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Andruty waflowe przekładane gotowaną masą z mlekiem w proszku. Rodzinny przepis na tradycyjne andruty z mlecznym nadzieniem.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych (6 blatów waflowych – około 100 g)

  • 200 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

  • 200 ml mleka krowiego

  • 100 g zwykłego cukru

  • 1 łyżka gorzkiego kakao

  • 400 g mleka w proszku (pełnego, nie granulowanego)


Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść pokrojone w kostkę masło, gorzkie kakao, cukier i mleko krowie. Podgrzewaj mieszając, doprowadź do roztopienia masła i całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Stopniowo dodawaj mleko w proszku, wciąż podgrzewając intensywnie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Gładką masę zdejmij z palnika i przestudź przez chwilę.
  • Wafle przekładaj smarując ciepłą masą dokładnie po całej powierzchni dojeżdżając do samiuśkich brzegów, układaj jeden na drugim tworząc tort waflowy. Ciepła masa mleczna sprawia, że wafle szybciej nabierają miękkości i łatwiej się kroją.
  • Andrut przełożony mleczną masą owiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą, połóż na nim coś ciężkiego i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  • Miękki andrut pokrój na mniejsze ciasta w kształtach kwadratów lub trójkątów. Andruty przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Uwagi:

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*