Mleko

Mleko jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic ssaków. W Polsce wykorzystuje się głównie mleko krowie, a w dużo mniejszym stopniu kozie i owcze. Ma postać białego, nieprzezroczystego płynu. Jest mieszaniną różnych substancji, które sprawiają, że jednocześnie jest to roztwór właściwy laktozy i części soli mineralnych.

Zawiera tłuszcz, laktozę, białko, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K oraz wapń, magnez i potas. Rozróżnia się mleko surowe i spożywcze. Mleko rozszerza naczynia krwionośne, pobudza regenerację nabłonka, działa przeciwzapalnie, poprawia odporność, reguluje przemianę materii, poprawia stan skóry, wspomaga wzrok i pracę komórek nerwowych, reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko osteoporozy, raka jelita grubego i choroby niedokrwiennej serca. Ponadto badania dowodzą, że spożywanie mleka zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, a także raka piersi, szczególnie w przypadku kobiet w okresie menopauzy.

Stanowi podstawowy produkt do wyrobu różnych napojów mlecznych i serów. Spożywane jest jako dodatek do owsianki czy płatków śniadaniowych.

Jakie przepisy na mleko?