Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego
Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego

Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego

Domowy jogurt kawowy przygotowany ze świeżego, pasteryzowanego mleka i kubeczka dobrej jakości jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Jeśli chcesz przygotować jogurt na bardziej zaawansowanym poziomie, zamiast bazy z jogurtu naturalnego użyj startego do mleka z bakteriami jogurtowymi. Domowy jogurt ma najlepszy, czysty skład. Data przydatności do spożycia takiego jogurtu wynosi 5 dni, ale za to możesz mieć pewność że masz produkt domowy najwyższej jakości.

Jogurt kawowy z mleka pasteryzowanego

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

5

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

80

kcal

Jogurt naturalny o smaku kawowym przygotowany z mleka świeżego i kultur bakterii. Przepis na domowy jogurt bez konserwantów.

Składniki:

  • 700 ml mleka świeżego pasteryzowanego (np. z Piątnicy, znajdziesz w sklepowej lodówce)

  • 200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii lub starter do jogurtu

  • 5 pełnych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 50 ml gorącej wody


Sposób przygotowania:

  • Świeże mleko przelej do garnka i doprowadź do zagotowania. Zagotowane mleko odstaw do wystudzenia do temperatury 40 stopni, najlepiej sprawdzaj temperaturę specjalnym termometrem cukierniczym.
  • Kiedy mleko osiągnie wymaganą temperaturę, dodaj do niego starter do mleka z kulturami bakterii lub kubeczek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej. Koniecznie sprawdź na etykiecie jogurtu czy zawiera kultury bakterii, są one niezbędne by jogurt powstał z mleka. Całość dokładnie rozmieszaj.
  • Mieszankę zaszczepionego mleka przelej do słoiczków jogurtownicy, gdzie jogurt będzie powstawał około 6 – 12 godzin. Im dłużej jogurt będzie pracował w jogurtownicy, tym będzie gęstszy i uzyska kwaśniejszy jogurtowy posmak.
  • Jeśli nie posiadasz profesjonalnej jogurtownicy, zaszczepione mleko przelej do dużego słoika o pojemności 900 ml. Słoik ten zakręć szczelnie, owiń kocem i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 14 godzin (możesz ustawić je na grzejniku, ciepła temperatura sprzyja rozwijaniu korzystnych bakterii jogurtowych).
  • Kawę rozpuszczalną z cukrem trzcinowym zalej niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę kawową pozostaw do ostudzenia, po czym przelej ją do gotowego już jogurtu naturalnego i wymieszaj.
  • Jogurt kawowy przechowuj w lodówce w zamkniętych słoiczkach do 5 dni.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Kawowy smak jogurtu to tylko jeden z wielu wariantów smakowych. Jogurt możesz pozostawić w wersji naturalnej lub dodać do niego świeże owoce.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*