Mozzarella

Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania. Wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku wół domowy, względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Jest specyficznym serem o łagodnym i delikatnym smaku.

Miękki i biały, ma błyszczącą powierzchnię i jest rozciągliwy. Zawiera witaminy i A, D i E, witaminy z grupy B oraz minerały: cynk, magnez, potas, selen oraz wapń. Mozzarella wzmacnia kości, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej jamy ustnej, prawidłowo wpływa na funkcjonowanie dróg oddechowych, wpływa na wygląd skóry i włosów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz ma wpływ na prawidłowe działanie układu hormonalnego. Znakomicie smakuje zarówno podany na zimno, jak i po obróbce termicznej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy, omletów, grzanek, lasagne, zup, zapiekanek, sosów do makaronów a także puree ziemniaczanego.

Mozzarella stanowi również dodatek do faszerowanych warzyw podawanych na ciepło, np. bakłażana, cukinii, pomidorów, sałatek warzywnych i warzywno-owocowych. W porównaniu do innych serów mozzarella nie rozpłynie się podczas pieczenia, a w zamian stworzy miękką, ciągnącą się polewę.

Przepisy z serem mozzarella: