Drożdżowe bułki skrywające w swoim wnętrzu kulkę mozzarelli i pomidory. Pomidorowe bułeczki z ciągnącym się serem wewnątrz, tak smaczne że nie trzeba do nich już niczego więcej. Same w sobie smakują rozkosznie.
Bułeczki nadziewane sosem pomidorowym i mozzarellą
18
bułek30
min.40
min.150
kcalPuchate bułeczki drożdżowe nadziewane sosem pomidorowym i całymi kulkami mozzarelli. Po upieczeniu ser ciągnie się przy każdym kęsie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mąki pszennej typ 450
350 ml 350 ciepłej wody
30 g 30 świeżych drożdży
1 łyżeczka 1 białego cukru
1 łyżeczka 1 soli morskiej
2 łyżki 2 oliwy z oliwek
125 g 125 mini mozzarelli w kulkach
150 g 150 przecieru pomidorowego
1 łyżeczka 1 suszonej bazylii
1 łyżeczka 1 suszonego oregano
1 1 rozmącone jajko
sezam do obsypania
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowana rozczynu z drożdży: do kubka odlej połowę ciepłej wody, dodaj pokruszone w palcach świeże drożdże, 1 łyżeczkę cukru i i łyżkę mąki. Wymieszaj łyżką do rozpuszczenia drożdży w roztworze, naczynie odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Pozostałą ilość mąki przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj sól i wymieszaj ze sobą oba suche składniki. Wlej oliwę i aktywny drożdżowy zaczyn, po czym ciasto wyrób dłońmi. Misę z ciastem okryj bawełnianą ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia.
- Wyruszane ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, ponownie wyrób dłońmi przez mniej więcej 10 minut. Przecier pomidorowy rozmieszaj z suszonymi ziołami tworząc szybki pomidorowy sos.
- Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoni, na środek nałóż łyżeczkę sosu pomidorowego i 1 kulkę mini mozzarelli. Zwiń zamykając nadzienie szczelnie w środku, uformuj okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie obok siebie. Powinny się dotykać i lekko skleić jeszcze przed pieczeniem, gdyż chcemy uzyskać efekt odrywanych bułek.
- Każdą bułeczkę posmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym jajku, obsyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30 – 40 minut.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Pierwszy raz robiłam i wyszły piękne – może nie takie jak na zdjęciach 😉
Dziękuje za sprawdzony przepis 😉