Odrywane bułeczki z pomidorami i mozzarellą

Odrywane bułeczki z pomidorami i mozzarellą

Drożdżowe bułki skrywające w swoim wnętrzu kulkę mozzarelli i pomidory. Pomidorowe bułeczki z ciągnącym się serem wewnątrz, tak smaczne że nie trzeba do nich już niczego więcej. Same w sobie smakują rozkosznie.

Bułeczki nadziewane sosem pomidorowym i mozzarellą

Bułeczki nadziewane sosem pomidorowym i mozzarellą

5.0 z 15 głosów
Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

18

bułek
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

150

kcal

Puchate bułeczki drożdżowe nadziewane sosem pomidorowym i całymi kulkami mozzarelli. Po upieczeniu ser ciągnie się przy każdym kęsie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 350 ml ciepłej wody

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka białego cukru

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 125 g mini mozzarelli w kulkach

  • 150 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 rozmącone jajko

  • sezam do obsypania


Sposób przygotowania:

  • Rozpocznij od przygotowana rozczynu z drożdży: do kubka odlej połowę ciepłej wody, dodaj pokruszone w palcach świeże drożdże, 1 łyżeczkę cukru i i łyżkę mąki. Wymieszaj łyżką do rozpuszczenia drożdży w roztworze, naczynie odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Pozostałą ilość mąki przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj sól i wymieszaj ze sobą oba suche składniki. Wlej oliwę i aktywny drożdżowy zaczyn, po czym ciasto wyrób dłońmi. Dodawaj powoli pozostałą wodę podczas wyrabiania. Misę z ciastem okryj bawełnianą ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia.
  • Wyruszane ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, ponownie wyrób dłońmi przez mniej więcej 10 minut. Przecier pomidorowy rozmieszaj z suszonymi ziołami tworząc szybki pomidorowy sos.
  • Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoni, na środek nałóż łyżeczkę sosu pomidorowego i 1 kulkę mini mozzarelli. Zwiń zamykając nadzienie szczelnie w środku, uformuj okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie obok siebie. Powinny się dotykać i lekko skleić jeszcze przed pieczeniem, gdyż chcemy uzyskać efekt odrywanych bułek.
  • Każdą bułeczkę posmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym jajku, obsyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30 – 40 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. Nie rozumiem , odlej połowe wody czyli potrzeba tylko połowę czyli 175ml to po co podawać 2x tyle. Właśnie robię i się zastanawiam do czego druga połowa wody

  2. Kochająca dania

    Pierwszy raz robiłam i wyszły piękne – może nie takie jak na zdjęciach 😉
    Dziękuje za sprawdzony przepis 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*