Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Sałatka Caprese z pomidorami i mozzarellą
Sałatka Caprese z pomidorami i mozzarellą

Sałatka Caprese z pomidorami i mozzarellą

Tradycyjna sałatka Caprese ze słonecznych, słodkich pomidorów i delikatnej mozzarelli. Sałatka cieszy się olbrzymią popularnością we Włoszech jak i w restauracjach serwujących włoską kuchnię. Do jej przygotowania niewiele potrzeba, zarówno biorąc pod uwagę składniki jak i czas przyrządzania.

Sałatka Caprese z pomidorami i mozzarellą i świeżą bazylią

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

85

kcal

Włoska sałatka ze słonecznych pomidorów i białej mozzarelli. Lekka sałatka na śniadanie lub jako przystawka podczas przyjęcia.

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe

  • 125 g mozzarelli z zalewy

  • 5 listków świeżej bazylii

  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżka octu balsamicznego


Sposób przygotowania:

  • Pomidory malinowe oczyść z twardej pozostałości po korzonku, pokrój w okrągłe plastry. Mozzarellę odcedź z zalewy i również pokrój w cienkie okręgi.
  • Plastry pomidorów i mozzarelli ułóż na półmisku, układając je naprzemiennie. Oprósz solą i świeżo mielonym, aromatycznym pieprzem.
  • Listki bazylii opłucz i osusz. Udekoruj nimi talerzyk z sałatką. Całość skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.

Uwagi:

  • Sałatkę najlepiej przygotować na świeżo, na chwilę przed podaniem.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*