Olej – liczba rodzajów oleju na półkach w sklepach spożywczych zdecydowanie urosła w ciągu ostatnich kilku lat, ujawniając nowe rodzaje unikalnych tłuszczów, które na początku mogą wydawać się mało użyteczne. Ale różne oleje mają różne właściwości i określone przeznaczenie, jeśli chodzi o gotowanie. Niektóre oleje najlepiej nadają się do smażenia, a niektóre są idealne do skropienia potrawy dla wydobycia lepszego smaku.
Poza tradycyjnym olejem rzepakowym i słonecznikowym można dziś kupić oleje z pestek winogron, sezamowy, sojowy czy kukurydziany. Oleje zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. I to jest ich główna zaleta. Większość olejów dostarcza nam cennych kwasów tłuszczowych oraz witamin, zwłaszcza witaminy A i E.
Oleje jadalne charakteryzują się określoną temperaturą dymienia. Im jest ona wyższa, tym bardziej produkt nadaje się do smażenia czy poddawania obróbce termicznej. W kuchni oleje roślinne wykorzystuje się do smażenia, pieczenia, gotowania potraw. Wysokogatunkowe oleje spożywcze wykorzystuje się do sporządzania dressingów do sałat, a także polewania nimi potraw, czy maczania chrupiących grzanek w stylu włoskim.