Kiedy pierwszy raz spotkałam się z nazwą Jambalaya pomyślałam że chodzi o jakąś imprezkę lub zabawną nazwę drinka. Sympatyczna nazwa odnosi się jednak do czegoś innego, mianowicie do ryżowego dania jednogarnkowego. Ryż duszony w passacie pomidorowej z pikantną mieszanką przypraw, do tego rozmaite rodzaje mięsa: hiszpańska kiełbaska chorizo, krewetki i pierś kurczaka.
Potrawa pochodzi z Ameryki, konkretnie z Luizjany gdzie w zależności od dostępnych składników przygotowuje się ją w różnych wariacjach. Muszę przyznać że w Jambalaya jest coś wyjątkowego. W pierwszej chwili potrawa skojarzyła mi się nieco z hiszpańską paellą, jednak różni się pod względem przypraw i konsystencji ryżowych ziarenek.
Świetny pomysł na obiad, chętnie wypróbujemy u siebie! Podobają nam się Twoje pomysły, przycupniemy tu na dużej 🙂 Pozdrawiamy