Przepis | Strona główna | Dania główne | Jambalaya z krewetkami i kiełbaską chorizo
Jambalaya z krewetkami i kiełbaską chorizo

Jambalaya z krewetkami i kiełbaską chorizo

Kiedy pierwszy raz spotkałam się z nazwą Jambalaya pomyślałam że chodzi o jakąś imprezkę lub zabawną nazwę drinka. Sympatyczna nazwa odnosi się jednak do czegoś innego, mianowicie do ryżowego dania jednogarnkowego. Ryż duszony w passacie pomidorowej z pikantną mieszanką przypraw, do tego rozmaite rodzaje mięsa: hiszpańska kiełbaska chorizo, krewetki i pierś kurczaka.

Potrawa pochodzi z Ameryki, konkretnie z Luizjany gdzie w zależności od dostępnych składników przygotowuje się ją w różnych wariacjach. Muszę przyznać że w Jambalaya jest coś wyjątkowego. W pierwszej chwili potrawa skojarzyła mi się nieco z hiszpańską paellą, jednak różni się pod względem przypraw i konsystencji ryżowych ziarenek.

Jambalaya ryż z krewetkami i pikantnym chorizo

Jambalaya ryż z krewetkami i pikantnym chorizo

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

330

kcal

Jambalaya ryżowa z hiszpańską kiełbaską chorizo, krewetkami i kurczakiem. Danie z ryżem pełne różnorodnego mięsa i pikantnych przypraw.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • JAMBALAYA
  • 50 ml 50 oleju roślinnego do smażenia

  • 5 5 ząbków czosnku

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 żółta cebula

  • 200 g 200 pikantnej kiełbaski chorizo

  • 250 g 250 krewetek rozmrożonych i oczyszczonych z pancerzy

  • 40 g 40 masła

  • 2 2 mniejsze filety z piersi kurczaka

  • 500 g 500 pasaty pomidorowej

  • 3 woreczki 3 mieszanki ryżu basmati z dzikim ryżem

  • 500 ml 500 gorącej wody

  • 200 g 200 pomidorków cherry

  • MIESZANKA PRZYPRAW
  • 2 łyżeczki 2 sproszkowanego czosnku

  • 1 łyżeczka 1 cebuli w płatkach

  • 1 łyżeczka 1 wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki 2 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 ostrego chilli w płatkach

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • sól, pieprz, pieprz cayenne


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj głęboką patelnię z grubym dnem. Czerwoną i żółtą cebulę pokrój w kostkę, 3 ząbki czosnku i kiełbaskę chorizo w cienkie plasterki. Na patelnię wlej olej do smażenia, dodaj przygotowane składniki i podsmażaj aż składniki zeszklą się (nie powinny się rumienić, jedynie zeszklić). Dorzuć pokrojone na mniejsze cząstki filety z kurczaka, podsmażaj aż mięso lekko się zetnie w towarzystwie pozostałych składników.
  • Na patelnię wlej całą butelkę passaty pomidorowej oraz wsyp zawartość torebeczek ryżu. Od tej pory do końca procesu przygotowywania dania, co chwilę dolewaj porcję wody która ułatwi gotowanie się ryżu. Kolejną ilość wody dolej, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ziarenka ryżu. Całość podgrzewaj do momentu aż ryż będzie przygotowany lekko al dente, bez zbędnego rozgotowania.
  • W międzyczasie przygotuj swoją własną mieszankę przypraw do ryżowej Jambalaya. Wszystkie podane w przepisie przyprawy wymieszaj ze sobą w podanych proporcjach, dodaj troszkę soli, pieprzu i pieprzu Caynne (całe danie posolisz i popieprzysz jeszcze na samym końcu, wedle uznania). Mieszanką przypraw Jambalayę.
  • Na osobnej mniejszej patelni podsmaż na maśle pozostałe 2 plasterki czosnku, po 2 minutach dodaj oczyszczone krewetki i obsmaż je z każdej strony po około 3 minuty. Krewetki muszą się ściąć ale jednocześnie zachować jędrną strukturę. Podsmażone krewetki przełóż delikatnie do ryżowego dania.
  • Ryżową Jambalaya nakładaj na obiadowe talerze nabierając zarówno ryż jak i chorizo, kurczaka i krewetki. Udekoruj dużą ilością pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki. Pomidorki nadadzą daniu przyjemnej soczystości i słodyczy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Świetny pomysł na obiad, chętnie wypróbujemy u siebie! Podobają nam się Twoje pomysły, przycupniemy tu na dużej 🙂 Pozdrawiamy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*