Przepis | Strona główna | Dania główne | Talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku
Talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Najlepsze talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku. Zazwyczaj przygotowując obiad używałam mrożonych kuleczek ziemniaczanych, łódeczek, czy frytek. Wydawało mi się że tak jest najprościej i najszybciej. Odkąd spróbowałam własnej roboty talarków ziemniaczanych, wolę poświęcić te 10 minut dłużej na ich przygotowanie, bo efekt jest naprawdę wyśmienity. Talarki własnej produkcji są mięciutkie w środku i odpowiednio chrupiące na zewnątrz. Czas pieczenia może być uzależniony lekko od odmiany ziemniaków oraz od tego czy są to stare zimowe ziemniaki czy młode nowe ziemniaczki. Dlatego przez wyjęciem ich z piekarnika najlepiej spróbować jeden talarek czy spełnia nasze oczekiwania.

Pieczone talarki ziemniaczane z piekarnika

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

130

kcal

Talarki ziemniaczane z piekarnika. Miękkie w środku z chrupiącą obwódką. Nigdy więcej nie kupisz mrożonych frytek ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej wybrać ziemniaki średniej wielkości)

  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka soli

  • odrobina mielonego pieprzu

  • 100 ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i wyszoruj, najlepiej bez obierania ich ze skórki. Osusz na ściereczce. Pokrój w talarki grubości 5 mm i przełóż do większej miski. talarki ziemniaczane
  • Ziemniaki posyp wszystkimi potrzebnymi przyprawami i polej olejem rzepakowym. Wymieszaj tak by wszystkie plasterki pokryły się aromatyczną paprykową oliwą. Talarki ziemniaczane wyłóż na dużej blasze na papierze do pieczenia. Układaj je ściśle obok siebie.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na termoobieg, piecz przez około 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika spróbuj czy są już miękkie w środku z wypieczoną obwódką. W razie czego piecz nieco dłużej do uzyskania porządanej chrupkości.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Talarki ziemniaczane podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Ja zaserwowałam talarki ze swojskim sosem tzatziki i to był strzał w 10.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image