Przepis | Strona główna | Dania główne | Talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku
Talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Najlepsze talarki ziemniaczane pieczone w piekarniku. Zazwyczaj przygotowując obiad używałam mrożonych kuleczek ziemniaczanych, łódeczek, czy frytek. Wydawało mi się że tak jest najprościej i najszybciej. Odkąd spróbowałam własnej roboty talarków ziemniaczanych, wolę poświęcić te 10 minut dłużej na ich przygotowanie, bo efekt jest naprawdę wyśmienity. Talarki własnej produkcji są mięciutkie w środku i odpowiednio chrupiące na zewnątrz. Czas pieczenia może być uzależniony lekko od odmiany ziemniaków oraz od tego czy są to stare zimowe ziemniaki czy młode nowe ziemniaczki. Dlatego przez wyjęciem ich z piekarnika najlepiej spróbować jeden talarek czy spełnia nasze oczekiwania.

Pieczone talarki ziemniaczane z piekarnika

Pieczone talarki ziemniaczane z piekarnika

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

130

kcal

Talarki ziemniaczane z piekarnika. Miękkie w środku z chrupiącą obwódką. Nigdy więcej nie kupisz mrożonych frytek ziemniaczanych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 ziemniaków (najlepiej wybrać ziemniaki średniej wielkości)

  • 1 czubata łyżka 1 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 ostrej papryki

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • odrobina mielonego pieprzu

  • 100 ml 100 oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i wyszoruj, najlepiej bez obierania ich ze skórki. Osusz na ściereczce. Pokrój w talarki grubości 5 mm i przełóż do większej miski.
  • Ziemniaki posyp wszystkimi potrzebnymi przyprawami i polej olejem rzepakowym. Wymieszaj tak by wszystkie plasterki pokryły się aromatyczną paprykową oliwą. Talarki ziemniaczane wyłóż na dużej blasze na papierze do pieczenia. Układaj je ściśle obok siebie.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na termoobieg, piecz przez około 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika spróbuj czy są już miękkie w środku z wypieczoną obwódką. W razie czego piecz nieco dłużej do uzyskania porządanej chrupkości.

Uwagi:

  • Talarki ziemniaczane podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Ja zaserwowałam talarki ze swojskim sosem tzatziki i to był strzał w 10.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*