Przepis | Strona główna | Dania główne | Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim
Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim

Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim

Odkryłam patent na najbardziej chrupiące placki ziemniaczane. Ich sekretem jest ścieranie ziemniaków na grubych oczkach ostrej tarki. W ten sposób ziemniaki ściera się o wiele szybciej, placki ziemniaczane smażą się równie szybko co te przygotowane z drobno tartych ziemniaków, jednak są niezwykle chrupiące i kruche. Nawet po ostygnięciu chrupią przy każdym kolejnym kęsie, coś wspaniałego. Jeśli ziemniaki zetrzesz na drobnych oczkach, placki wychodzą bardziej puszyste, jednak ciężko uzyskać pożądaną chrupkość.

Zatem poniżej znajdziesz przepis na kruche, cudownie chrupiące placki ziemniaczane w towarzystwie gulaszu węgierskiego. Zarówno sposób smażenia placków jak i przygotowanie gulaszu węgierskiego zostało dokładnie opisane w przepisie.

Chrupiące placki ziemniaczane po węgiersku

Chrupiące placki ziemniaczane po węgiersku

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

170

kcal

Złociste placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim. Najlepszy przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PLACKI ZIEMNIACZANE
  • 1,5 kg 1,5 dużych ziemniaków

  • 2 2 jajka

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 3 łyżeczki 3 mąki ziemniaczanej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • GULASZ WĘGIERSKI
  • 500 g 500 łopatki wieprzowej

  • 100 g 100 boczku parzonego

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego

  • 1 1 większa marchewka

  • 1 1 papryka czerwona

  • 1 1 cebula

  • 200 g 200 pieczarek

  • 800 ml 800 gorącego bulionu

  • 3 łyżeczki 3 koncentratu pomidorowego

  • 50 g 50 masła

  • 2 łyżki 2 mąki pszennej

  • PRZYPRAWY DO GULASZU
  • 2 2 liście laurowe

  • 2 2 ziela angielskie

  • 2 łyżki 2 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 ostrej papryki

  • sól i mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • PLACKI ZIEMNIACZANE
  • Ziemniaki obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach (grube oczka zapewniają że placki ziemniaczane są o wiele bardziej chrupiące). Starte ziemniaki przełóż do miski i odstaw na 10 – 15 minut aż na dnie naczynia zgromadzi się woda ze skrobią. Po tym ziemniaki odciśnij dłonią i zlej nadmiar wytrąconego płynu. Do tartych odsączonych ziemniaków dodaj jajka, sól oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzej mocno większą ilość oleju rzepakowego – mniej więcej 100 ml. Na gorący tłuszcz wykładaj łyżką dość duże placki ziemniaczane (2 pełne łyżki przypadające na 1 placek ziemniaczany), od razu energicznie spłaszcz i wygładź ich powierzchnię oraz brzegi. placki ziemniaczane placki ziemniaczane
  • GULASZ WĘGIERSKI
  • Smaż na rumiano z obu stron na dość dużej mocy palnika, kontroluj smażenie zapobiegając przypaleniu placuszków. Usmażone układaj na ręczniku papierowym gdzie ociekną nadmiaru tłuszczu.
  • Łopatkę wieprzową oraz plaster boczku pokrój w niedużą kostkę. W dużym garnku z nieprzywierającą wewnętrzną powłoką (lub na głębokiej patelni jeśli obawiasz się o dobro garnka) rozgrzej olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu obsmaż cząstki mięsa do zamknięcia porów.
  • Dodaj marchew i pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę i cebulę pokrojone w cienkie piórka. Mięso wraz z warzywami smaż przez około 10 minut, aż wszystko zmięknie. Do składników wlej gorący, klarowny bulion, dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie potrzebne przyprawy. Gulasz gotuj przez około 30 minut do miękkości mięsa wieprzowego.
  • W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podgrzej 1 minutę aż mieszanina połączy się. Zasmażkę przelej do gorącego gulaszu, szybko zamieszaj i wciąż podgrzewając doprowadź do zagęszczenia zupy gulaszowej.
  • PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU
  • Placki ziemniaczane ułóż na talerzu, na wierzch wylej chochelkę gorącego gulaszu węgierskiego. Opcjonalnie całość posyp tartym żółtym serem, który przyjemnie roztopi się od ciepłej potrawy.placki ziemniaczane z gulaszem

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*