Oliwa

Oliwa to olej roślinny o zmiennym zabarwieniu od złocisto-żółtego do żółto-zielonego, charakterystycznym zapachu oraz specyficznym smaku. Otrzymywany jest w wyniku procesu tłoczenia „na zimno” (poniżej 27 °C) lub „na gorąco” miąższu owoców oliwki. Jest obecnie jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, ale jej stosowanie sięga 4000 lat p.n.e.

Produkcja wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, wymaga zdrowych i odpowiednio dojrzałych owoców oliwnych oraz kontroli całego procesu produkcji, od owoców oliwnych po butelkowanie. W odniesieniu do smaku, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może dawać kilka smaków jednocześnie – zarówno zawierających akcenty owocowe, gorzkie, słodkie i pikantne. Zawiera witaminę E i K oraz tłuszcze nasycone. Zawiera również śladowe ilości wapnia i potasu oraz polifenole, tokoferole, fitosterole oraz inne przeciwutleniacze.

Oliwa pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejsza stan zapalny, zmniejsza poziom cholesterolu i poziomu glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, dań z makaronem i ryżem. Można używać jej także do smażenia.

Do czego dodajemy oliwy?