Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetą
Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetą

Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetą

Kiedyś już pojawiła się u nas najbardziej znana wersja klasycznej szakszuki z pomidorami i czerwoną papryką. Dzisiaj przyszła kolej na zieloną szakszukę z liśćmi młodego szpinaku i smaczkiem w postaci słonej fety. Smażone jajka z półpłynnym żółtkiem rozkosznie prezentują się zatopione w mieszance szpinaku i zielonej papryki. Szakszuka szpinakowa ma kremową konsystencję, dlatego też zachęcam zajadać ją razem z chrupiącą grzanką z masłem czosnkowym. Do tak serwowanej szakszuki nie potrzebujesz nawet sztućców, możesz konsumować ją nabierając na czosnkowe pieczywo.

Szpinakowa szakszuka często zalecana jest przez dietetyków, jako jeden ze zdrowszych przepisów śniadaniowych. Polecana jest dla osób będących na diecie odchudzającej, warto ją wtedy nieco odchudzić (pominąć dodatek masła, śmietanki kremówki, a grzanki z białego pieczywa zastąpić pełnoziarnistymi lub typu graham). Mimo że szakszuka nie jest niskokaloryczną, lekką sałatką, o poranku dodaje mnóstwo energii i nasyca organizm na długie godziny.

Szpinakowa szakszuka z zieloną papryką i serem feta

Szpinakowa szakszuka z zieloną papryką i serem feta

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Ilość około

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

330

kcal

Śniadaniowa propozycja dla miłośników szpinaku. Zielona szakszuka z młodymi liśćmi szpinaku z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SZAKSZUKA SZPINAKOWA
  • 1 1 cebulka szalotka

  • 1 1 ząbek czosnku

  • 1 1 mała zielona papryka

  • 350 g 350 liści młodego szpinaku baby

  • 3 łyżki 3 śmietanki kremówki 30 %

  • 3-4 3-4 jajka ściółkowe

  • garść posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku

  • 60 g 60 słonej fety

  • 1 łyżka 1 masła

  • 1 łyżka 1 oliwy do smażenia

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • GRZANKI CZOSNKOWE
  • świeża bagietka

  • masło czosnkowe


Sposób przygotowania:

  • GRZANKI CZOSNKOWE
  • Jeśli do swojej szakszuki chcesz zaserwować świeże, chrupiące grzanki, rozpocznij od ich przygotowania. Bagietkę pokrój w kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowym. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w 180 stopniach do zarumienienia.
  • SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM
  • Cebulkę szalotkę, czosnek oraz oczyszczoną zieloną paprykę pokrój drobno, a następnie podsmaż na głębokiej patelni z masłem i oliwą. Kiedy warzywa zeszklą się i zmiękną, dorzuć na patelnię liście młodego szpinaku. Dolej odrobinę wody zapobiegając nadmiernemu rumienieniu się warzyw, całość duś kilka minut do miękkości szpinaku.
  • Kiedy liście szpinaku utracą swoją jędrność, dolej słodką śmietankę oraz dopraw do smaku przyprawami (koniecznie dodaj sporą ilość mielonej gałki muszkatołowej, która uwielbia się ze szpinakiem).
  • Na patelni z szakszuką łyżką wydrąż niewielkie zagłębienia, w miejsce których wbij całe surowe jajka. Gotuj do momentu aż białka całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne (powinno to zająć mniej więcej 5 minut).
  • Szakszukę udekoruj pokruszoną lub pokrojoną w drobną kostkę słoną fetą (może być podrabiana feta Favita z Mlekovity) oraz posiekaną zieleniną. Patelnię z szakszuką przełóż na drewnianą deskę i serwuj w ten sposób na stole, pozwalając każdemu nabierać ją sobie samodzielnie na śniadaniowy talerz. Podawaj koniecznie z gorącymi grzankami czosnkowymi.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Bardzo fajny przepis skorzystam dziękuje:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*