Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dania kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych na całym świecie. Włochy słyną nie tylko z niezwykłej kultury, pięknych zabytków czy charakterystycznego stylu życia ale również przepysznych potraw, które zadowolą podniebienie każdego smakosza. Jest to także jeden z symboli słonecznej Italii – dania takie jak pizza, spaghetti czy lasagne są znane i lubiane dosłownie wszędzie.

Ogromną zaletą dań kuchni włoskiej jest również możliwość przygotowywania ich w rozmaitych wersjach smakowych czy z ulubionymi dodatkami. Istnieje niezliczona ilość wersji pizzy czy spaghetti zaś każdy włoski region słynie z przyrządzania tych tradycyjnych potraw w nieco inny sposób. Bardzo popularnym daniem kuchni włoskiej jest także risotto do przyrządzenia którego wykorzystuje się ryż, bulion i inne składniki. W tej wersji przyrządzimy je z kurczakiem i warzywami.

Risotto z kurczakiem i warzywami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: RisottoKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, znane na świecie, szybkie w przygotowaniu a jednocześnie wykwintne. Przepis oryginalny.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 1/3 szklanki ryżu arborio

  • 50 ml białego wina

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 200 g cukinii

  • 1 ząbek czosnku

  • 500 ml bulionu drobiowego

  • 1/3 szklanki startego parmezanu

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • 1/3 łyżeczki tymianku

  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki oregano

  • pokrojona rukola

  • masło

  • oliwa


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie risotto zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki i cukinii w kostkę a kurczaka w cienkie paseczki. Ponadto przeciskamy przez praskę czosnek.
  • Cebulę wraz z czosnkiem szklimy w garnku na łyżce oliwy. Po chwili dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżkę masła.
  • Mięso obsmażamy przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodajemy ryż i również obsmażamy. Wlewamy wino i gotujemy do odparowania (około pół minuty). Wówczas dodajemy cukinię i paprykę, całość smażymy przez minutę, co chwilę mieszając i dodając przyprawy.
  • Po tym czasie wlewamy po pół szklanki bulionu drobiowego, przez cały czas gotujemy i mieszamy.
  • Gotujemy przez kwadrans pamiętając o tym, że bulion wlewamy stopniowo. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  • Po upływie piętnastu minut wykładamy na talerz lub półmisek i dodajemy pokrojoną rukolę, starty parmezan oraz dwie łyżki masła. Całość dokładnie mieszamy. Możemy udekorować rukolą, świeżymi ziołami, odrobiną parmezanu lub innego ulubionego sera.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image