Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dania kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych na całym świecie. Włochy słyną nie tylko z niezwykłej kultury, pięknych zabytków czy charakterystycznego stylu życia ale również przepysznych potraw, które zadowolą podniebienie każdego smakosza. Jest to także jeden z symboli słonecznej Italii – dania takie jak pizza, spaghetti czy lasagne są znane i lubiane dosłownie wszędzie.

Ogromną zaletą dań kuchni włoskiej jest również możliwość przygotowywania ich w rozmaitych wersjach smakowych czy z ulubionymi dodatkami. Istnieje niezliczona ilość wersji pizzy czy spaghetti zaś każdy włoski region słynie z przyrządzania tych tradycyjnych potraw w nieco inny sposób. Bardzo popularnym daniem kuchni włoskiej jest także risotto do przyrządzenia którego wykorzystuje się ryż, bulion i inne składniki. W tej wersji przyrządzimy je z kurczakiem i warzywami.

Risotto z kurczakiem i warzywami

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: RisottoKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, znane na świecie, szybkie w przygotowaniu a jednocześnie wykwintne. Przepis oryginalny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 1/3 szklanki ryżu arborio

  • 50 ml białego wina

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 200 g cukinii

  • 1 ząbek czosnku

  • 500 ml bulionu drobiowego

  • 1/3 szklanki startego parmezanu

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • 1/3 łyżeczki tymianku

  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki oregano

  • pokrojona rukola

  • masło

  • oliwa


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie risotto zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki i cukinii w kostkę a kurczaka w cienkie paseczki. Ponadto przeciskamy przez praskę czosnek.
  • Cebulę wraz z czosnkiem szklimy w garnku na łyżce oliwy. Po chwili dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżkę masła.
  • Mięso obsmażamy przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodajemy ryż i również obsmażamy. Wlewamy wino i gotujemy do odparowania (około pół minuty). Wówczas dodajemy cukinię i paprykę, całość smażymy przez minutę, co chwilę mieszając i dodając przyprawy.
  • Po tym czasie wlewamy po pół szklanki bulionu drobiowego, przez cały czas gotujemy i mieszamy.
  • Gotujemy przez kwadrans pamiętając o tym, że bulion wlewamy stopniowo. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  • Po upływie piętnastu minut wykładamy na talerz lub półmisek i dodajemy pokrojoną rukolę, starty parmezan oraz dwie łyżki masła. Całość dokładnie mieszamy. Możemy udekorować rukolą, świeżymi ziołami, odrobiną parmezanu lub innego ulubionego sera.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*