Oliwka

Oliwki to owoce pochodzące z drzewek oliwnych, pestkowiec. Pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, tropikalnej i Środkowej Azji, oraz części Afryki. Kolor oliwek świadczy o ich stopniu dojrzałości. Świeże Oliwki są gorzkie i cierpkie. Dlatego te przeznaczone do jedzenia są peklowane lub marynowane.

Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, błonnik, kwas foliowy oraz minerały takie jak: fosfor, potas, żelazo i miedź. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, regulują procesy trawienne i ciśnienie krwi, obniżają ryzyko zawału serca, wspomagają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu, zwalczają stany zapalne organizmu, poprawiają ostrość wzroku i zmniejszają objawy menopauzy. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Poleca się osobom odchudzającym się, ponieważ są niskokaloryczne.

Nie są wskazane dla osób cierpiących na chorobę wrzodową, zapalnie błony śluzowej żołądka i trzustki. Stanowią bardzo dobry dodatek do wielu potraw np. do pizzy, makaronów z sosami oraz sałatek. Pasują do dań mięsnych i drobiu. Przede wszystkim są znakomitą przekąską. Z większości oliwek wytwarza się oliwę z oliwek.

Do czego dodawać oliwki?