Owoce leśne to kategoria określająca owoce dziko rosnące w lasach klimatu umiarkowanego. Zalicza się do niej poziomki, czarne jagody, borówki, maliny i jeżyny. Wszystkie są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają witaminę C oraz związki żelaza, miedzi, fosforu i magnezu.
Obfitują także w antocyjany czyli czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki roślinne. Ich sezon występowania trwa zazwyczaj od lipca do końca września. Wspólnymi cechami jest fakt, że wzmacniają odporność, przeciwdziałają starzeniu się i chronią serce oraz zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Każde z wymienionych owoców leśnych najlepiej smakują w postaci prosto z krzaka. Stały się w przemyśle spożywczym etykietą oznaczającą bardzo konkretny smak i aromat, wykorzystywany m. in. do produkcji lodów, jogurtów, dżemów, sosów, galaretek oraz innych słodyczy.
Owoce leśne jako mieszanka są atrakcyjne dzięki kontrastowi kolorów, rozmiarów i kształtów. Smaki jagód, malin, jeżyn i borówek dopełniają się nawzajem, w wyniku czego powstaje fantastyczna kompozycja nut słodkich i kwaśnych. Najlepszym sposobem na utrwalenie ich jest mrożenie. Należy jednak pamiętać, że po zebraniu owoców i przed konsumpcją trzeba je dokładnie umyć, gdyż można zarazić się bąblowicą, czyli chorobą pasożytniczą, którą wywołuje tasiemiec.