Strona główna » Racuchy z truskawkami i borówkami leśnymi
Racuchy z truskawkami i borówkami leśnymi

Racuchy z truskawkami i borówkami leśnymi

Nazwa racuchów zarezerwowana jest głównie dla placuszków z jabłkami. Chcąc urozmaicić te niewielkie placuszki, zamiast jabłek dodałam kawałki świeżych truskawek oraz borówki. Wyszło wyśmienite śniadanko, przypominające deser.

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami leśnymi

5 od 10 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Placuszki przypominające racuchy, tyle że z truskawkami i jagodami leśnymi. Małe naleśniczki z owocami lata, polane syropem klonowym.

Składniki:

  • CIASTO NA RACUCHY
  • 2 jajka ze swojskiego chowu

  • 250 g jogurtu naturalnego lub maślanki

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • kilka kropli aromatu waniliowego naturalnego

  • 3 łyżeczki cukru

  • 100 g jagód leśnych

  • 100 g truskawek

  • DODATKOWO
  • 2 łyżki masła do smażenia

  • cukier puder

  • świeże owoce

  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu prócz owoców świeżych owoców, umieść w misie miksera. Ubij mikserem do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  • Dodaj umyte i pokrojone truskawki oraz jagody leśne. Wymieszaj delikatnie tylko za pomocą szpatułki, żeby owoce nie rozpadły się.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wylewaj chochelką niewielkie okrągłe kształtem placuszki, powinny być w miarę cienkie. Smaż po obu stronach do zarumienienia.
  • Placuszki udekoruj płynnym syropem klonowym, prósz cukrem pudrem i ułóż na nich świeże owoce.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*