Nazwa racuchów zarezerwowana jest głównie dla placuszków z jabłkami. Chcąc urozmaicić te niewielkie placuszki, zamiast jabłek dodałam kawałki świeżych truskawek oraz borówki. Wyszło wyśmienite śniadanko, przypominające deser.
Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami leśnymi
4
porcje10
min.10
min.220
kcalPlacuszki przypominające racuchy, tyle że z truskawkami i jagodami leśnymi. Małe naleśniczki z owocami lata, polane syropem klonowym.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA RACUCHY
2 2 jajka ze swojskiego chowu
250 g 250 jogurtu naturalnego lub maślanki
100 g 100 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego naturalnego
3 łyżeczki 3 cukru
100 g 100 jagód leśnych
100 g 100 truskawek
- DODATKOWO
2 łyżki 2 masła do smażenia
cukier puder
świeże owoce
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przepisu prócz owoców świeżych owoców, umieść w misie miksera. Ubij mikserem do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Dodaj umyte i pokrojone truskawki oraz jagody leśne. Wymieszaj delikatnie tylko za pomocą szpatułki, żeby owoce nie rozpadły się.
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wylewaj chochelką niewielkie okrągłe kształtem placuszki, powinny być w miarę cienkie. Smaż po obu stronach do zarumienienia.
- Placuszki udekoruj płynnym syropem klonowym, prósz cukrem pudrem i ułóż na nich świeże owoce.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tradycyjne swojskie racuchyAlternatywne racuchy bananowe
Racuchy z tartymi jabłkami
Jogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową
Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe
Śniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami
Racuszki wychodzą obłędne, mięciutkie i pyszniutkie