Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Cieniutkie naleśniki z leśnymi owocami lata
Cieniutkie naleśniki z owocami leśnymi

Cieniutkie naleśniki z leśnymi owocami lata

Czy naleśniki z owocami leśnymi nie wyglądają apetycznie? Patrząc na nie mam ochotę zjeść je wprost z ekranu, szczególnie za sprawą zjawiskowego odcienia samego ciasta. Swój kolor zawdzięczają naturalnemu barwnikowi pochodzącemu z pewnego warzywa! Nie posiadają sztucznych dodatków, ani konserwantów.

Jeśli chcesz poznać tajemniczy składnik, który nadaje im różowego wyglądu, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. W związku z tym poniżej znajdziesz sposób jak usmażyć perfekcyjne naleśniki, cienkie a zarazem przyrumienione.

Cieniutkie naleśniki z leśnymi owocami lata

Cieniutkie naleśniki z leśnymi owocami lata

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadania, ObiadyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

14

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Naturalnie barwione ciasto naleśnikowe. Najlepszy przepis na cienkie naleśniki w słodkiej wersji, podane z różnorodnymi owocami lata.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml 500 mąki

  • 4 4 jaja swojskie ściółkowe

  • 250 ml 250 mleka

  • 175 ml 175 wody

  • 100 ml 100 soku z buraka (nie kiszonego)

  • 3 łyżki 3 oleju rzepakowego (plus olej do smażenia)

  • szczypta soli

  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 250 g 250 białego sera półtłustego

  • 100 ml 100 śmietanki 30%

  • 3 łyżki 3 cukru pudru

  • ulubione owoce lata do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy przez sito wprost do misy miksera.
  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy miksera. Zaledwie kilka minut do połączenia składników i napowietrzenia masy.
  • Na patelni najlepiej naleśnikowej, rozgrzewamy dosłownie kilka kropel oleju. Patelnię skrapiamy olejem przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika.
  • Chochelką wlewamy przygotowaną masę i równomiernie rozprowadzamy na patelni. Smażymy z każdej strony do lekkiego przyrumienienia.
  • Naleśniki smarujemy nadzieniem ze zmiksowanego blenderem białego sera ze śmietanką 30 % i cukrem pudrem. Dekorujemy owocami leśnymi.

Uwagi:

  • Do dekoracji polecam użyć świeżych owoców: maliny, jeżyny, porzeczka, truskawka. Świeże owoce lata są najsmaczniejsze. Natomiast jeśli tak jak ja macie tylko mrożone, to spokojnie możecie je zużyć.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

4 komentarze

  1. ten różowy kolor jest obłędny 🌷

  2. irenkazcukierni

    Bałam się że będzie czuć smak buraka, śle nic nie czuć ale jest piękny kolor. polecam

  3. mariettamączka

    moja córa też oszalała na ich punkcie! bardzo śliczny pomysł

  4. MamaKsiężniczek

    Bajeczne naleśniki! moje córki zachwycone tym kolorem!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*