Papryka chili

Papryka chili (chilli, papryka ostra) to ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów i mieszańców papryki o bardzo ostrym smaku. Warzywo to jest najczęściej spotykane w kuchni tajskiej czy indyjskiej. To doskonały dodatek do sosów czy past, ale nie tylko.

Dobrze sprawdza się jako element dania głównego czy składnik zupy, a wiele osób lubi jeść papryczkę chili surową. Ma ostry smak i intensywny czerwony kolor. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej ostry smak zawdzięczamy kapsaicynie. To alkaloid, który dobrze rozpuszcza się w tłuszczach czy alkoholu. Dlatego też, jeśli chcemy złagodzić pieczenie jamy ustnej po zjedzeniu papryczki chili, warto przepłukać usta tłuszczem roślinnym lub wypić szklankę tłustego mleka czy troszkę alkoholu. To małe warzywo kryje w sobie cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały.

Wśród nich warto wymienić witaminy z grupy B, w tym B6, a także antyoksydanty, czyli witaminy A, C czy E. Dodatkowo papryczka chili to źródło witaminy K, żelaza, potasu czy magnezu. Ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy.

Ciekawe przepisy z papryczką chili: