Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Jej przedstawiciele wywodzą się z Ameryki. W Polsce pojawiła się najprawdopodobniej pod koniec XV wieku. Roślina ta wygląda jak niewielki krzew lub bylina i osiąga rozmiary od 50 do 100 cm.
Jej owoce stanowią umiarkowanie soczyste jagody o wielkości od ok. 3 do 15cm. Mają grubą, skórzastą okrywę i występują w szerokiej gamie kolorystycznej, obejmującej swoim zakresem czerwień, zieleń, pomarańcz, żółć i fiolet. Charakterystyczną część budowy kwiatów tej rośliny stanowi dzwonkowaty kielich, którego barwa może być zielona, kremowa lub fiołkowa. Posiada cenne właściwości zdrowotne i kulinarne. Możliwa jest zarówno uprawa papryki w gruncie jak i pod osłonami.
Paprykę można spożywać na surowo, gotować, piec czy konserwować. Najwięcej witaminy C i beta-karotenu jest w papryce czerwonej. Żółta papryka stanowi zaś doskonałe źródło luteiny i zeaksantyny, które wspomagają wzrok. Zieloną paprykę można natomiast polecić kobietom w ciąży, gdyż zawiera spore dawki kwasu foliowego. Wpływa korzystnie na potencję, zwiększając libido zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.