Parmezan to ser twardy typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z włoskich prowincji. Charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem oraz jasnożółtą barwą i twardą konsystencją. Produkt odznacza się kruchością i łatwą ścieralnością.
Do produkcji wykorzystuje się mleko wieczorne, z częściowo odseparowanym tłuszczem, oraz świeże mleko poranne. Tą mieszankę podgrzewa się w miedzianych kadziach do temperatury 33-35 stopni C, równocześnie dodając specjalną kompozycję bakterii kwasu mlekowego oraz cielęcą podpuszczkę. Uzyskane grudki zbiera się i przekłada do formy z nierdzewnej stali. Zawiera witaminę A, B2 i B12 oraz wapń, sód, fosfor, cynk, magnez, miedź i selen. Parmezan wzmacnia kości i zęby oraz chroni przed osteoporozą.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Parmezan jest popularnym składnikiem makaronów, pizzy, sałatek, zapiekanek i wielu dań typowo włoskich.Ze względu na dużą zawartość sodu z parmezanu powinny zrezygnować osoby z chorobami serca oraz nadciśnieniem tętniczym.