Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Niekiedy są takie dni, że ciężko wygospodarować czas na przygotowanie absorbującego posiłku. Wiele dań wymaga co najmniej poświęcenia godziny czasu na ich przyrządzenie (niektóre znacznie więcej), a w końcu doba ma tylko 24 godziny. Poniższy przepis na makaron z piersią kurczaka w kremowym sosie śmietanowym wykonasz w zaledwie 20 minut, więc nawet na szybko po ciężkim dniu pracy. Możesz użyć do przepisu dowolnego rodzaju makaronu, my użyliśmy tagliatelle z algami o niezwykłym zielono -morskim zabarwieniu, bo akurat taki makaron mieliśmy napoczęty w kuchennej szafce. Do samego sosu wystarczy cebula, por, śmietanka i oczywiście gwiazda główna czyli pierś kurczaka. Przygotowane danie możesz udekorować pomidorkami i tartym parmezanem, który nada wyrazistości i nieco koloru na naszym talerzu.

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Makaron z kawałkami kurczaka w kremowym śmietanowym sosie. Makaron z kurczakiem w minut, najszybszy pomysł na pyszny obiad.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle (u nas makaron z algami)

  • pół szklanki różnokolorowych pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki płatków tartego parmezanu

  • SOS ŚMIETANOWY Z KURCZAKIEM
  • 1 filet z piersi kurczaka

  • 1 czerwona cebula

  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 100 g śmietanki kremówki 30 %

  • 200 g gęstej śmietany 18 %

  • 1 chochelka wody po ugotowaniu makaronu

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
  • Na głębokiej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego zeszklij pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i krążki pora. Po chwili dodaj pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmaż tylko do momentu ścięcia mięsa.
  • Na patelnię wlej śmietankę kremówkę, kwaśną śmietanę 18 % rozmieszaj z mąką pszenną i również przełóż na patelnię. Dolej chochelkę wody po gotującym się makaronie, która scali sos i nada mu jeszcze lepszej konsystencji. Podgrzewaj aż kurczak dojdzie, a sos delikatnie się zagęści i nabierze iście kremowej konsystencji. Pod koniec dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Ugotowany makaron nałóż na talerze, na wierzch wyłóż kawałki kurczaka w śmietanowym sosie. Udekoruj połówkami małych pomidorków i płatkami parmezanu.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*