Twarogowe kluseczki zwane kluskami leniwymi kojarzą się ze słodkim obiadem. Leniwe najczęściej zajadamy z masełkiem, kwaśną śmietaną i cukrem, niekiedy z dekoracją świeżych owoców leśnych. Tym razem kopnięte kluski nabrały zielonego odcienia za sprawą liści szpinaku, na koniec dodano im wytrawnej nuty skwarek z boczku i płatków parmezanu.
Kluseczki leniwe ze szpinakiem i skwarkami z boczku
20
klusek30
min.10
min.130
kcalWytrawne kluski leniwe. Szpinakowe kluseczki twarogowe ze skwarkami z boczku i płatkami parmezanu. Coś nowego i pysznego.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KLUSKI LENIWE
250 g 250 twarogu półtłustego
1/2 szklanki 1/2 świeżego szpinaku
1 1 jajko z chowu ekologicznego
70 g 70 mąki pszennej
1 czubata łyżka 1 mąki ziemniaczanej
sól i zmielony pieprz
- DODATKOWO DO PODANIA
skwarki z boczku
odrobina tłuszczu po wytopieniu boczku
tarty parmezan
Sposób przygotowania:
- Biały ser oraz liście szpinaku zblenduj mikserem na gładką masę. Twaróg możesz także przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, jednak sporo czasu zmarnujesz na mycie drobnych części sprzętu.
- Na stolnicę wsyp oba rodzaje mąki, sól i pieprz. W kopce suchych składników uformuj dołeczek, wbij do niego jajko i przełóż papkę twarogowo – szpinakową. Zagnieć dłońmi na gładko, jeśli ciasto zbytnio się klei, dodaj odrobinę więcej mąki.
- Wyrobione ciasto podziel na 2 części, uformuj z nich podłużne wałeczki. Pokrój ciasto nożem pod niewielkim skosem tworząc kształt rombów. Kluseczki przykryj ścierką bawełnianą, w dużym garnku zagotuj wodę.
- Leniwe wrzucaj na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotuj nie dłużej niż 30 sekund. Woda podczas gotowania powinna lekko mrugać, nie bulgotać zbyt mocno gdyż to zdeformuje i rozpulchni nasze kluski.
- Ugotowane kluski podawaj polane odrobiną tłuszczu z wytopionego boczku, skwarkami i posyp płatkami parmezanu.
Uwagi:
- Świeży szpinak możesz zastąpić mrożonym. Kulkę mrożonego szpinaku wyjmij nieco wcześniej z zamrażarki, aż rozmięknie i łatwiej podda się ostrzu blendera ręcznego.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pierogi leniwe z twaroguKluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao
Suszone śliwki pieczone w plastrach boczku
Kluski śląskie buraczane bez dziurki
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze