Przepis | Strona główna | Dania główne | Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem
Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem

Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem

Twarogowe kluseczki zwane kluskami leniwymi kojarzą się ze słodkim obiadem. Leniwe najczęściej zajadamy z masełkiem, kwaśną śmietaną i cukrem, niekiedy z dekoracją świeżych owoców leśnych. Tym razem kopnięte kluski nabrały zielonego odcienia za sprawą liści szpinaku, na koniec dodano im wytrawnej nuty skwarek z boczku i płatków parmezanu.

Kluseczki leniwe ze szpinakiem i skwarkami z boczku

Kluseczki leniwe ze szpinakiem i skwarkami z boczku

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

klusek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

130

kcal

Wytrawne kluski leniwe. Szpinakowe kluseczki twarogowe ze skwarkami z boczku i płatkami parmezanu. Coś nowego i pysznego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KLUSKI LENIWE
  • 250 g 250 twarogu półtłustego

  • 1/2 szklanki 1/2 świeżego szpinaku

  • 1 1 jajko z chowu ekologicznego

  • 70 g 70 mąki pszennej

  • 1 czubata łyżka 1 mąki ziemniaczanej

  • sól i zmielony pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • skwarki z boczku

  • odrobina tłuszczu po wytopieniu boczku

  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

  • Biały ser oraz liście szpinaku zblenduj mikserem na gładką masę. Twaróg możesz także przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, jednak sporo czasu zmarnujesz na mycie drobnych części sprzętu.
  • Na stolnicę wsyp oba rodzaje mąki, sól i pieprz. W kopce suchych składników uformuj dołeczek, wbij do niego jajko i przełóż papkę twarogowo – szpinakową. Zagnieć dłońmi na gładko, jeśli ciasto zbytnio się klei, dodaj odrobinę więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto podziel na 2 części, uformuj z nich podłużne wałeczki. Pokrój ciasto nożem pod niewielkim skosem tworząc kształt rombów. Kluseczki przykryj ścierką bawełnianą, w dużym garnku zagotuj wodę.
  • Leniwe wrzucaj na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotuj nie dłużej niż 30 sekund. Woda podczas gotowania powinna lekko mrugać, nie bulgotać zbyt mocno gdyż to zdeformuje i rozpulchni nasze kluski.
  • Ugotowane kluski podawaj polane odrobiną tłuszczu z wytopionego boczku, skwarkami i posyp płatkami parmezanu.

Uwagi:

  • Świeży szpinak możesz zastąpić mrożonym. Kulkę mrożonego szpinaku wyjmij nieco wcześniej z zamrażarki, aż rozmięknie i łatwiej podda się ostrzu blendera ręcznego.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*