Pieczarka

Pieczarka to rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych. Uprawiany i sprzedawany w sklepach jest jeden z jej gatunków, czyli pieczarka dwu-zarodnikowa. Charakteryzują się miłym i delikatnym zapachem, w smaku są mniej wyraziste od innych grzybów.

Najbardziej znane są: pieczarka biała o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka portobello, która osiąga większe rozmiary, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywny smak i jest bardziej mięsista od tradycyjnej odmiany.Zawiera witaminy z grupy B, witaminę D i C, lektyny, ergosterol, a także fosfor, magnez, potas, żelazo i cynk. Są niskokaloryczne i ubogie w tłuszcz. Pieczarki korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, pomagają regulować poziom cukru, wspierają pracę układu odpornościowego, hamują namnażanie bakterii i drożdży oraz wpływają pozytywnie na przemianę materii.

Świeże pieczarki można jeść na surowo, dodając na przykład do sałatek. Świetnie smakuje również świeży chleb posmarowany masłem i obłożony surowymi, pokrojonymi w niezbyt grube plastry pieczarkami. Można je gotować, dusić, piec, grillować, smażyć, marynować , kisić, panierować.

Polecane dania z pieczarkami: