Przepis | Strona główna | Dania główne | Polędwiczki wieprzowe w sosie z całymi pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe w sosie z całymi pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe w sosie z całymi pieczarkami

Plastry polędwicy wieprzowej duszone w kremowym sosie pieczarkowym, wyjątkowym bo z całymi pieczarkami wielkości baby. Poniższy obiad przygotujesz w 30 minut. Do naszego przepisu skorzystaliśmy także z pomysłu na ziemniaczane kluski śląskie z dodatkiem gotowanego tartego buraka.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo - śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo – śmietanowym

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

30

min.
Kalorie

260

kcal

Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym. Obiadowe danie mięsne z 1 patelni, coś nowego i coś pysznego zarazem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 600 g 600 polędwicy wieprzowej

  • 1 1 cebula żółta

  • 300 g 300 mini pieczarek

  • 100 ml 100 śmietanki kremówki 30 %

  • 1 płaska łyżka 1 mąki ziemniaczanej

  • 300 ml 300 gorącego bulionu warzywnego lub jarzynowo – mięsnego

  • 30 ml 30 oleju rzepakowego

  • sól i zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso z polędwicy wieprzowej wyjmij z lodówki co najmniej 1 godzinę przed planowanym gotowaniem, pozostaw na blacie kuchennym aż nabierze temperatury pokojowej. Wieprzowinę pokrój w międzyczasie na plastry grubości 2 centymetrów.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż na nim przez kilka minut poszatkowaną cebulę i całe malutkie pieczarki. Kiedy składniki zaczną się rumienić, zalej je gorącym bulionem i duś pod przykryciem kolejne 10 minut.
  • Następnie odkryj patelnię, chwilowo zwiększ moc palnika, pod czym ułóż plastry polędwiczek. Podsmaż je mocno z obu stron, po czym ponownie zmniejsz ogień pod patelnią i duś mięso do miękkości przez 20 minut. W międzyczasie uzupełnij ewentualne niedobory bulionu, dopraw do smaku podstawowymi przyprawami.
  • W kubeczku rozmieszaj mąkę pszenną w odmierzonej ilości śmietanki kremówki, zrób to dokładnie nie pozostawiając jakichkolwiek grudek. Mieszankę przelej na patelnię, mieszaj i podgrzewaj aż mąka się zaparzy a sos zgęstnieje. Gotowe polędwiczki w sosie pieczarkowym serwuj z ziemniaczkami lub kluskami śląskimi.

Uwagi:

  • Polędwiczki w sosie podawaj przykładowo z gotowanymi ziemniaczkami lub tak jak my – z kluskami śląskimi zabarwionymi tartym buraczkiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*