Przepis | Strona główna | Dania główne | Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety to naleśniki z farszem zasmażane w chrupiącej panierce z jajka i bułki tartej. Podstawą udanych krokietów są cienkie placuszki naleśnikowe, bez których nie można się obejść. Drugą równie istotną kwestią jest farsz, w poniższym przepisie prezentuję nadzienie z podsmażonych pieczarek z cebulką, wymieszanym po przestudzeniu z tartym żółtym serem. Naleśniki zwija się zamykając farsz w ich wnętrzu, panieruje i smaży na rozgrzanej patelni.

Znakomite na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno w kolejnym dniu. Istnieje możliwość zamrożenia ich przed ostatecznym smażeniem, w każdej chwili odmrożenia i usmażenia na świeżo – instrukcję znajdziesz poniżej w treści przepisu. Krokiety wyśmienicie smakują zajadane samodzielnie lub z czystym czerwonym barszczykiem.

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

5 od 33 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

16

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Smażenie

30

min.
Kalorie

250

kcal

Domowe krokiety naleśnikowe z nadzieniem pieczarkowym z żółtym, ciągnącym się serem. Naleśniki z farszem w chrupiącej panierce.

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 350 g mąki pszennej

  • 400 ml mleka

  • 300 ml wody

  • 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła

  • szczypta soli

  • FARSZ PIECZARKOWY
  • 1 kg pieczarek

  • 2 żółte cebule

  • 200 g żółtego sera

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól i grubo mielony pieprz

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • PANIERKA
  • 2 rozkłócone jajka

  • szczypta soli

  • bułka tarta

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Całe jajka roztrzep w misie z mlekiem, wodą i przestudzonym płynnym masłem. Po chwili wsyp mąkę przesianą przez sito i szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia i lekkiego napowietrzenia masy.
  • Rozgrzej patelnię przesmarowaną lekko masłem klarowanym (najlepiej przy pomocy silikonowego pędzla). Chochelką wylewaj ciasto naleśnikowe na gorącą patelnię. Trzymając za rączkę i pochylając patelnią, rozprowadź ciasto po całej powierzchni. Gdy naleśniki zaczną się rumienić na brzegach, przewróć łopatką na drugą stronę. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na dużym talerzu.
  • FARSZ Z PIECZARKAMI I SEREM
  • Na patelni z olejem rzepakowym zeszklij poszatkowaną drobno cebulkę. Pieczarki umyj i osusz na ścierce, posiekaj je w drobną kostkę i usmaż razem z cebulą. Pieczarki smaż do miękkości, aż odparuje z nich wszelka woda gromadząca się na dnie patelni.
  • Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem, wymieszaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wymieszaj z przestudzonymi pieczarkami.
  • Gotowym farszem nadziej naleśniki. Zawiń do środka 2 przeciwległe boki naleśników, następnie zwiń je w rulonik zamykając farsz szczelnie w środku.
  • PANIERKA
  • W miseczce rozkłóć jajka ze szczyptą soli. Zamocz w nich każdy z boków zwiniętego naleśnika. Następnie opanieruj w miałkiej bułce tartej, która z łatwością się przyklei.
  • Tak przygotowane krokiety usmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem (masłem klarowanym lub olejem rzepakowym) lub zamroź jeszcze przed smażeniem.

Uwagi:

  • Jeśli postanowiłaś zamrozić krokiety, po wyjęciu z zamrażarki pozostaw je na blacie kuchennym lub wstaw do mikrofali na tryb odmrażania. Dopiero później usmaż na tłuszczu. W innym wypadku zaczną się przypalać podczas smażenia, a środek pozostanie zimny.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*