Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa pieczarkowa z muszelkami makaronu
Zupa pieczarkowa z muszelkami makaronu

Zupa pieczarkowa z muszelkami makaronu

Pieczarkowa zupa gotowana na bazie swojskiego bulionu na włoszczyźnie i drobiu, zakłócona śmietanką kremówką nadającą łagodnej konsystencji. Sycąca za sprawą dodatku makaronu w postaci drobnych muszelek. Jeśli masz rosół z dnia poprzedniego, zupę pieczarkową przyrządzisz w mig. Możesz też użyć wywaru z kostki rosołowej, jeśli chcesz zyskać na czasie.

Zupa pieczarkowa z makaronem zakłócona śmietanką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Przepyszna zupa pieczarkowa z makaronem muszelki, zakłócona śmietanką kremówką. Zupa gotowana na bulionie jarzynowo – drobiowym.

Składniki:

  • ZUPA PIECZARKOWA
  • 500 g pieczarek

  • 2 żółte cebule

  • 2 łyżki masła

  • 1 litr gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego lub warzywnego

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

  • sól morska i grubo zmielony pieprz

  • DODATKOWO
  • 100 g makaronu drobne muszle

  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobne pióra, pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż je na roztopionym maśle w garnku z grubym dnem.
  • Wlej gorący rosół oraz wrzuć muszelki makaronowe. Gotuj 15 minut na średniej mocy palnika do miękkości pieczarek i ugotowania makaronu.
  • Zupę pieczarkową zakłóć śmietanką kremówką, popieprz i posól. Podawaj na gorąco udekorowaną natką pietruszki.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*