Zupa pieczarkowa z muszelkami makaronu

Zupa pieczarkowa z muszelkami makaronu

Pieczarkowa zupa gotowana na bazie swojskiego bulionu na włoszczyźnie i drobiu, zakłócona śmietanką kremówką nadającą łagodnej konsystencji. Sycąca za sprawą dodatku makaronu w postaci drobnych muszelek. Jeśli masz rosół z dnia poprzedniego, zupę pieczarkową przyrządzisz w mig. Możesz też użyć wywaru z kostki rosołowej, jeśli chcesz zyskać na czasie.

Zupa pieczarkowa z makaronem zakłócona śmietanką

Zupa pieczarkowa z makaronem zakłócona śmietanką

5 z 8 głosów
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Przepyszna zupa pieczarkowa z makaronem muszelki, zakłócona śmietanką kremówką. Zupa gotowana na bulionie jarzynowo – drobiowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZUPA PIECZARKOWA
  • 500 g 500 pieczarek

  • 2 2 żółte cebule

  • 2 łyżki 2 masła

  • 1 litr 1 gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego lub warzywnego

  • 100 ml 100 śmietanki kremówki 30 %

  • sól morska i grubo zmielony pieprz

  • DODATKOWO
  • 100 g 100 makaronu drobne muszle

  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobne pióra, pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż je na roztopionym maśle w garnku z grubym dnem.
  • Wlej gorący rosół oraz wrzuć muszelki makaronowe. Gotuj 15 minut na średniej mocy palnika do miękkości pieczarek i ugotowania makaronu.
  • Zupę pieczarkową zakłóć śmietanką kremówką, popieprz i posól. Podawaj na gorąco udekorowaną natką pietruszki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. Taka szybka i pyszna zupka, aromat pieczarek jest super

  2. Taka szybka i pyszna zupka, aromat pieczarek jest super

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*