Pieczone mięso

Pieczone mięso to doskonały pomysł na rodzinny obiad, święta lub inne uroczystości. Pieczone mięso jest aromatyczne i delikatne w smaku, a chrupiącą skórkę często podkradamy z półmiska. Do tego mięso pieczone możemy zjeść nie tylko na obiad. Soczyste, kruche mięso z przypieczoną skórką smakuje zarówno na ciepło, podane w towarzystwie aromatycznego sosu, jak i na zimno, w roli wędliny na kanapki.

Pieczenie mięsa to prawdziwa sztuka. Do pieczenia wybieramy kawałek mięsa, który waży nie mniej niż 1 kg. Pieczeń możemy przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęciny, drobiu, dziczyzny czy jagnięciny. Mięsna pieczeń doskonale komponuje się z aromatycznym sosem pieczeniowym lub grzybowym. Do niej podajemy opiekane ziemniaki, puree lub kaszę. Na talerzu nie może również zabraknąć ulubionej surówki.

Oryginalnym dodatkiem do pieczonych mięs jest konfitura z żurawiny, borówek lub czerwonej cebuli. Przepis na dobre mięso pieczone poza użyciem odpowiedniej marynaty podkreśla dobór temperatury. Dla prawidłowego przebiegu pieczenia mięsa najodpowiedniejszą temperaturą jest +180°C.

Przepisy na pieczone mięso: