Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem
Dania główne

Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem

Bardzo prosty przepis na pieczone ziemniaki ze schabem i jabłkami faszerowanymi żurawiną. Proste danie obiadowe, które zadowoli wszystkich. Soczysty schab, pieczone ziemniaki i jabłko z żurawiną, które stanowi alternatywę do surówek i sałatek.

Danie szczególnie smaczne w zimowe chłodne dni i niepogodę. Doda energii na cały dzień. Bardzo sycące pozwala na zaspokojenie nawet największego głodomora.

Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem

Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

200

kcal

Soczyste kawałki schabu, podane z ziemniakami i pieczonym jabłkiem nadziewanym żurawiną. Danie jednogarnkowe z piekarnika. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Ziemniaki według uznania

  • 2 średnie jabłka

  • 4 łyżki suszonej żurawiny

  • 4 plastry schabu

  • przyprawy do pieczeni

  • przyprawy do ziemniaków

  • 1 łyżka płaska soli

  • olej lub smalec do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut). Nie muszą być ugotowane na miękko. Po podgotowaniu odcedzić.
  • Schab w plastrach oprószyć przyprawami do pieczeni lub inną wybraną przyprawą do mięs a następnie lekko przysmażyć (około minutę z każdej strony). Na tym etapie chcemy tylko “zamknąć” mięso, aby nie wyschło w trakcie pieczenia.
  • Żurawinę zalać wodą w salaterce i zostawić około 15 minut, żeby naciągała wody.
  • W jabłkach nożem lub specjalną drylownicą wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie łyżką włożyć żurawinę. Ciasno ubić aby szczelnie wypełniła miejsce w jabłkach.
  • Ziemniaki przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z faszerowanymi jabłkami i podsmażonym schabem.
  • Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C i piec przez 30minut.

Uwagi:

  • Po przyrządzeniu wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze gorące. Niektóre jabłka nawet po długotrwałym pieczeniu mogą pozostać twarde, inne rozpływają się w ustach. Życzymy smacznego!

2 komentarze

  1. Pyszne danie, a jabłko z żurawiną okazało się świetną alternatywą dla sałatki

  2. Ale pojadłam, bardzo dziękuję za ten przepis

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*