Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem
Dania główne

Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem

Bardzo prosty przepis na pieczone ziemniaki ze schabem i jabłkami faszerowanymi żurawiną. Proste danie obiadowe, które zadowoli wszystkich. Soczysty schab, pieczone ziemniaki i jabłko z żurawiną, które stanowi alternatywę do surówek i sałatek.

Danie szczególnie smaczne w zimowe chłodne dni i niepogodę. Doda energii na cały dzień. Bardzo sycące pozwala na zaspokojenie nawet największego głodomora.

Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

200

kcal

Soczyste kawałki schabu, podane z ziemniakami i pieczonym jabłkiem nadziewanym żurawiną. Danie jednogarnkowe z piekarnika. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Ziemniaki według uznania

  • 2 średnie jabłka

  • 4 łyżki suszonej żurawiny

  • 4 plastry schabu

  • przyprawy do pieczeni

  • przyprawy do ziemniaków

  • 1 łyżka płaska soli

  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut). Nie muszą być ugotowane na miękko. Po podgotowaniu odcedzić.
  • Schab w plastrach oprószyć przyprawami do pieczeni lub inną wybraną przyprawą do mięs a następnie lekko przysmażyć (około minutę z każdej strony). Na tym etapie chcemy tylko “zamknąć” mięso, aby nie wyschło w trakcie pieczenia.
  • Żurawinę zalać wodą w salaterce i zostawić około 15 minut, żeby naciągała wody.
  • W jabłkach nożem lub specjalną drylownicą wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie łyżką włożyć żurawinę. Ciasno ubić aby szczelnie wypełniła miejsce w jabłkach.
  • Ziemniaki przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z faszerowanymi jabłkami i podsmażonym schabem.
  • Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C i piec przez 30minut.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Po przyrządzeniu wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze gorące. Niektóre jabłka nawet po długotrwałym pieczeniu mogą pozostać twarde, inne rozpływają się w ustach. Życzymy smacznego!

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. Pyszne danie, a jabłko z żurawiną okazało się świetną alternatywą dla sałatki

  2. Ale pojadłam, bardzo dziękuję za ten przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image