Pietruszka

Pietruszka to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. W Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Częściami użytkowymi jest biały korzeń o palowej formie wzrostu i zielona nać o zielonej barwie i charakterystycznym aromacie.

W kuchni wykorzystywany jest zarówno jej korzeń, jak i nać. Natka pietruszki oczyszcza krew z toksyn, silnie odtruwa wątrobę wspomagając pracę całego organizmu. Wspomaga wydalanie moczu a tym samym wydalanie szkodliwych metabolitów. Dodaje energii i wzmacnia układ immunologiczny. Składniki zawarte w natce łagodzą objawy chorób reumatycznych, łagodzą obrzęki w okolicach kości i mięśni. Korzeń natomiast oczyszcza organizm z toksyn między innymi dzięki właściwościom moczopędnym. Może przyczynić się do redukcji nadmiaru wody w organizmie. Ma działanie rozkurczające mięśnie gładkie.

Ponadto stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć. Pietruszka z uwagi na swoje cenne właściwości, aromat i smak doskonale nadaje się do przygotowywania różnorodnych potraw. Korzeń pietruszki używany jest do zup, sałatek i może być spożywany na surowo. Z kolei natka używana jest jako składnik zup i jako dekoracja m. in. zapiekanek lub sałatek.

Pomysł na danie z pietruszką: