Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców
Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców

Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców

Jako że nasza strona otrzymała wdzięczną nazwę Proste Pesto, przepisów na sos pesto w różnych odsłonach nie może zabraknąć. Tradycyjne pesto ze świeżej bazylii, to klasyk wszystkim znany. Ostatnio zagościło też u nas pesto z suszonych pomidorów – wprost stworzone dla miłośników pomidorów dojrzewających w słońcu.

Natomiast dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę włoskiego sosu, tym razem w wydaniu z natką pietruszki i orzechami nerkowca. Czyli w skrócie pesto pietruszkowe. Przepięknie zielone i zupełnie odmienne od innych pesto, których dotychczas próbowałam.

Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Kolejna propozycja na pesto, tym razem pesto z natki zielonej pietruszki i orzechów nerkowca. Przepyszna alternatywa dla tradycyjnego bazyliowego sosu.

Składniki:

  • 1 pęczki natki pietruszki

  • 1/3 szklanki orzeszków nerkowca (mogą być solone)

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • skórka otarta z cytryny

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 100 ml oliwy extra vergin

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • DODATKOWO
  • 100 g makaronu typu tagliatelle

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ważne by go nie rozgotować. Odpowiednio ugotowany makaron, według wskazówek na opakowaniu, to podstawa udanego dania.
  • Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą. Oberwać listeczki pietruszki i umieścić w kielichu blendera. Dodać pozostałe składniki. Całość zmiksować ale nie zbyt długo – lepiej by konsystencja była grudkowata i dało się odróżnić pietruszkę od orzeszków nerkowca.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*