Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa krem jarzynowa z warzyw rosołowych
Zupa krem jarzynowa z warzyw rosołowych

Zupa krem jarzynowa z warzyw rosołowych

Pożywna zupa z resztek z rosołu. Brzmi niezbyt apetycznie, lecz w rzeczywistości zupa jest wyśmienita. W jej skład wchodzą zmiksowane blenderem jarzyny gotowane w rosole oraz bulion. Powstało sycące i smaczne cudo, bez marnowania wartościowych resztek.

Zupa krem ze zmiksowanych warzyw z rosołu

5 od 20 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

110

kcal

Kremowa zupa ze zmiksowanych jarzyn gotowanych w rosole, na bazie bulionu. Pożywna zupa z resztek, bardzo wartościowa i sycąca.

Składniki:

  • BULION JARZYNOWY
  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • kawałek selera

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 2 litry wody

  • 1 kostka rosołowa

  • 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól i pieprz

  • DODATKOWO
  • 50 g gęstej śmietanki 18 %

  • natka pietruszki

  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

  • BULION JARZYNOWY
  • Warzywa potrzebne do przyrządzenia bezmięsnego rosołu obierz ze skórki, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę dodaj w całości. Przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Gotuj na palniku przez co najmniej 1 godzinę, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  • Pod koniec gotowania dodaj kostkę rosołową, sól i pieprz.
  • ZUPA KREM
  • Zupę zmiksuj na krem przy pomocy blendera ręcznego, przypraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z kekstem kwaśnej śmietany, natką pietruszki, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*