Pożywna zupa z resztek z rosołu. Brzmi niezbyt apetycznie, lecz w rzeczywistości zupa jest wyśmienita. W jej skład wchodzą zmiksowane blenderem jarzyny gotowane w rosole oraz bulion. Powstało sycące i smaczne cudo, bez marnowania wartościowych resztek.
Zupa krem ze zmiksowanych warzyw z rosołu
4
porcje10
min.1
godz.110
kcalKremowa zupa ze zmiksowanych jarzyn gotowanych w rosole, na bazie bulionu. Pożywna zupa z resztek, bardzo wartościowa i sycąca.
Składniki:
- BULION JARZYNOWY
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
garść posiekanej natki pietruszki
2 litry wody
1 kostka rosołowa
3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól i pieprz
- DODATKOWO
50 g gęstej śmietanki 18 %
natka pietruszki
grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
- BULION JARZYNOWY
- Warzywa potrzebne do przyrządzenia bezmięsnego rosołu obierz ze skórki, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę dodaj w całości. Przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Gotuj na palniku przez co najmniej 1 godzinę, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Pod koniec gotowania dodaj kostkę rosołową, sól i pieprz.
- ZUPA KREM
- Zupę zmiksuj na krem przy pomocy blendera ręcznego, przypraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z kekstem kwaśnej śmietany, natką pietruszki, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto