Napój cytrynowy z natką pietruszki

Napój pietruszkowy z cukrem trzcinowym

Zaskakujący napój pietruszkowy z dodatkiem soku z cytryny i syropu z cukru trzcinowego. Miałam opory przed skosztowaniem zielonego napoju, ale kiedy już spróbowałam, to całkowicie przepadłam. Lemoniada pietruszkowa jest przepyszna, odświeżająca. Ponadto smak pietruszki jest delikatny, lekko wyczuwalny i świeży.

Lemoniada pietruszkowo cytrynowa

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapójKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

55

kcal

Zaskakująco pyszny napój pietruszkowy z sokiem z cytryny i syropem z cukru trzcinowego. Przepyszna lemoniada pietruszkowa, której warto spróbować.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 pęczek 1 natki pietruszki

  • 5 5 listków świeżej mięty

  • 1 1 cytryna

  • 50 g 50 zwykłego cukru

  • 50 g 50 cukru trzcinowego

  • 700 ml 700 zimnej wody

  • DODATKOWO
  • kostki lodu

  • plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

  • Cytrynę sparzyć wrzątkiem i otrzeć z niej wierzchnią warstwę żółtej skórki. Skórkę przełożyć do garnka wraz z cukrem, cukrem trzcinowym i 200 ml wody. Gotować na niewielkim gazie przez 20 minut, do powstania konsystencji syropu. Po ugotowaniu przecedzić i pozostawić do ostudzenia.
  • Z natki pietruszki obrywamy listki (łodyżek nie będziemy używać w przepisie) i wkładamy je do kielicha blendera. Wlewamy 500 ml wody, dodajemy świeżą miętę i blendujemy dokładnie, by jak najbardziej rozdrobnić kawałki listków. Powstały płyn przesączamy przez gęste sito.
  • Z cytryny wyciskamy sok. Łączymy go z wodą pietruszkową i syropem cukrowym. Dodajemy sporą ilość kostek lodu i dekorujemy plasterkami cytryny.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*