Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką
Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką

Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką

Bardzo prosta w przyrządzeniu zupa typu krem. Łatwo się blenduje, ponieważ groszek ma bardzo miękką łupinę. Stąd też nie ma potrzeby przecierania zupy przez sito. Zupka o aksamitnej strukturze i bardzo delikatnym smaku zielonego groszku.

Kremowa zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

80

kcal

Aksamitna zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki. Przepyszna w smaku i delikatna zupa na bazie bulionu, szybka w przyrządzeniu.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub jarzynowo – mięsnego

  • 450 g zielonego groszku mrożonego

  • 50 g serka topionego z ziołami

  • 50 g sera feta Favita

  • 50 g śmietanki 30 %

  • sól morska i czarny pieprz

  • DO DEKORACJI
  • natka świeżej zielonej pietruszki

  • pokruszony ser feta


Sposób przygotowania:

  • Rosół możemy ugotować na świeżo lub spokojnie użyć bulionu pozostałego z dnia poprzedniego. Wywar podgrzewamy do wrzenia i wsypujemy mrożony groszek. Całość gotujemy na lekkim ogniu 10 minut.
  • Wywar z ugotowanym groszkiem pozostawiamy do przestudzenia. Po ostudzeniu dodajemy serek topiony oraz słodką śmietankę i dopiero wtedy blendujemy. Powinno się unikać blendowania blenderem gorących rzeczy, by zapobiegać tępieniu się noży.
  • Zupę doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewamy ją ponownie, by nabrała wyższej temperatury przed podaniem. Dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką oraz serem feta.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*