Bardzo prosta w przyrządzeniu zupa typu krem. Łatwo się blenduje, ponieważ groszek ma bardzo miękką łupinę. Stąd też nie ma potrzeby przecierania zupy przez sito. Zupka o aksamitnej strukturze i bardzo delikatnym smaku zielonego groszku.
Kremowa zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki
4
porcje10
min.10
min.80
kcalAksamitna zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki. Przepyszna w smaku i delikatna zupa na bazie bulionu, szybka w przyrządzeniu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1,5 litra 1,5 bulionu warzywnego lub jarzynowo – mięsnego
450 g 450 zielonego groszku mrożonego
50 g 50 serka topionego z ziołami
50 g 50 sera feta Favita
50 g 50 śmietanki 30 %
sól morska i czarny pieprz
- DO DEKORACJI
natka natka świeżej zielonej pietruszki
pokruszony ser feta
Sposób przygotowania:
- Rosół możemy ugotować na świeżo lub spokojnie użyć bulionu pozostałego z dnia poprzedniego. Wywar podgrzewamy do wrzenia i wsypujemy mrożony groszek. Całość gotujemy na lekkim ogniu 10 minut.
- Wywar z ugotowanym groszkiem pozostawiamy do przestudzenia. Po ostudzeniu dodajemy serek topiony oraz słodką śmietankę i dopiero wtedy blendujemy. Powinno się unikać blendowania blenderem gorących rzeczy, by zapobiegać tępieniu się noży.
- Zupę doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewamy ją ponownie, by nabrała wyższej temperatury przed podaniem. Dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką oraz serem feta.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku