Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką

Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką

Bardzo prosta w przyrządzeniu zupa typu krem. Łatwo się blenduje, ponieważ groszek ma bardzo miękką łupinę. Stąd też nie ma potrzeby przecierania zupy przez sito. Zupka o aksamitnej strukturze i bardzo delikatnym smaku zielonego groszku.

Kremowa zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki

Kremowa zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki

5.0 z 16 głosów
Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

80

kcal

Aksamitna zupa z zielonego groszku z serem feta i natką pietruszki. Przepyszna w smaku i delikatna zupa na bazie bulionu, szybka w przyrządzeniu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub jarzynowo – mięsnego

  • 450 g zielonego groszku mrożonego

  • 50 g serka topionego z ziołami

  • 50 g sera feta Favita

  • 50 g śmietanki 30 %

  • sól morska i czarny pieprz

  • DO DEKORACJI
  • natka świeżej zielonej pietruszki

  • pokruszony ser feta


Sposób przygotowania:

  • Rosół możemy ugotować na świeżo lub spokojnie użyć bulionu pozostałego z dnia poprzedniego. Wywar podgrzewamy do wrzenia i wsypujemy mrożony groszek. Całość gotujemy na lekkim ogniu 10 minut.
  • Wywar z ugotowanym groszkiem pozostawiamy do przestudzenia. Po ostudzeniu dodajemy serek topiony oraz słodką śmietankę i dopiero wtedy blendujemy. Powinno się unikać blendowania blenderem gorących rzeczy, by zapobiegać tępieniu się noży.
  • Zupę doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewamy ją ponownie, by nabrała wyższej temperatury przed podaniem. Dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką oraz serem feta.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*