Porzeczka

Porzeczka to rodzaj krzewu z rodziny agrestowatych. Występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym, a w Polsce rośnie dziko 6 gatunków. Jest to owoc sezonowy, którego można zbierać od końca czerwca do początku sierpnia. Wyróżnia się porzeczkę czarną i czerwoną.

Owoce są smaczne i zdrowe, a w zależności od rodzaju mają smak słodki lub słodko-kwaśny. Zawiera pektyny, witaminy C i PP, oraz fosfor, żelazo, potas, miedź i mangan. Pomaga w podnoszeniu odporności organizmu, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę układu krążenia, poprawia kondycję włosów, skóry, paznokci i wzroku, reguluje pracę jelit, oczyszcza organizm z wolnych rodników oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. W medycynie ludowej owoce porzeczek stosowano przy infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie i reumatyzmie.

Porzeczki doskonale nadają się na przetwory: dżemy, konfitury, galaretki, soki, kompoty oraz wina i nalewki. Są świetnym dodatkiem do sałatek owocowych, a także efektowną dekoracją letnich tortów i ciastek. Jednak najwartościowsze są świeże owoce zerwane prosto z krzaka.

Co można przyrządzić z porzeczki?