Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babka czekoladowa z kakao, majonezem i porzeczkami
Babka czekoladowa z kakao i majonezem i porzeczkami

Babka czekoladowa z kakao, majonezem i porzeczkami

Wyjątkowa babka czekoladowa z majonezem. Brzmi nierealnie, ale majonez jest najprawdziwszy. Oczywiście majonez Kielecki! Wbrew pozorom majonez zastępuje jogurt i nie jest w ogóle wyczuwalny. Nadaje za to niesamowitą puszystość i apetyczną strukturę.

Babka jest słodka, kakaowa z kwaśną czerwoną porzeczką. Wygląda apetycznie i smakuje obłędnie.

Placek kakaowy z czekoladową polewą i porzeczkami

Placek kakaowy z czekoladową polewą i porzeczkami

5 z 35 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

280

kcal

Czekoladowa babka z majonezem? Dobrze czytasz. Ciasto z kakao, majonezem Kieleckim, polewą czekoladową i czerwoną porzeczką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BABKA KAKAOWA
  • 4 4 jajka z chowu ekologicznego

  • 1/2 szklanki 1/2 cukru trzcinowego drobnego

  • 1/2 szklanki 1/2 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 ekstraktu z prawdziwą wanilią

  • 1/3 szklanki 1/3 mąki pszennej

  • 1/3 szklanki 1/3 mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki 1/3 mielonych migdałów

  • 2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia

  • 3 łyżki 3 ciemnego kakao z wiatrakiem

  • 3 łyżeczki 3 kawy rozpuszczalnej

  • 5 łyżek 5 majonezu

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1/2 tabliczki 1/2 gorzkiej czekolady

  • 1 tabliczka 1 mlecznej czekolady

  • 50 ml 50 deserowej śmietanki 30 %

  • 1/2 szklanki 1/2 czerwonej porzeczki

  • 2 łyżki 2 wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  • BABKA
  • Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki co najmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem. Przygotuj blaszkę keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miseczki. Dodaj pozostałe suche składniki przepisu: skrobię ziemniaczaną, mąkę migdałową, kawę rozpuszczalną. Wymieszaj je łyżką i odstaw na chwilę na bok.
  • Oddziel białka od żółtek. W misie miksera umieść same białka i ubij je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka, cukier i majonez. Miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Dodaj mieszaninę suchych składników oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia, by masa nie upadła. Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
  • POLEWA
  • Obie tabliczki czekolad połam na mniejsze kostki. Umieść w garnuszku wraz ze słodką śmietanką. Rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Polewą pokryj wierzch przestudzonego ciasta. Udekoruj wiórkami kokosowymi i czerwonymi porzeczkami.

Uwagi:

  • Przepis zaczerpnięty z profilu olatatka na instagramie, lekko zmodyfikowany.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

3 komentarze

  1. to ciasto aż się prosi żeby je upiec

  2. obłędnie wychodzi z majonezem ;D

  3. porzeczkoweLato

    niby śmieszny ten majonez ale w rzeczywistości naprawdę dużo wilgotności daje

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*