Wyjątkowa babka czekoladowa z majonezem. Brzmi nierealnie, ale majonez jest najprawdziwszy. Oczywiście majonez Kielecki! Wbrew pozorom majonez zastępuje jogurt i nie jest w ogóle wyczuwalny. Nadaje za to niesamowitą puszystość i apetyczną strukturę.
Babka jest słodka, kakaowa z kwaśną czerwoną porzeczką. Wygląda apetycznie i smakuje obłędnie.
Placek kakaowy z czekoladową polewą i porzeczkami
12
porcje20
min.40
min.280
kcalCzekoladowa babka z majonezem? Dobrze czytasz. Ciasto z kakao, majonezem Kieleckim, polewą czekoladową i czerwoną porzeczką.
Składniki:
- BABKA KAKAOWA
4 jajka z chowu ekologicznego
1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego
1/2 szklanki zwykłego cukru
1 łyżka ekstraktu z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao z wiatrakiem
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek majonezu
- POLEWA CZEKOLADOWA
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
50 ml deserowej śmietanki 30 %
1/2 szklanki czerwonej porzeczki
2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- BABKA
- Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki co najmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem. Przygotuj blaszkę keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miseczki. Dodaj pozostałe suche składniki przepisu: skrobię ziemniaczaną, mąkę migdałową, kawę rozpuszczalną. Wymieszaj je łyżką i odstaw na chwilę na bok.
- Oddziel białka od żółtek. W misie miksera umieść same białka i ubij je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka, cukier i majonez. Miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodaj mieszaninę suchych składników oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia, by masa nie upadła. Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
- POLEWA
- Obie tabliczki czekolad połam na mniejsze kostki. Umieść w garnuszku wraz ze słodką śmietanką. Rozpuść w kąpieli wodnej.
- Polewą pokryj wierzch przestudzonego ciasta. Udekoruj wiórkami kokosowymi i czerwonymi porzeczkami.
Uwagi:
- Przepis zaczerpnięty z profilu olatatka na instagramie, lekko zmodyfikowany.
to ciasto aż się prosi żeby je upiec
obłędnie wychodzi z majonezem ;D
niby śmieszny ten majonez ale w rzeczywistości naprawdę dużo wilgotności daje