Rozmaryn to gatunek krzewu należący do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Jest uprawiany w wielu krajach świata. Krzewy dorastają do 2m wysokości. Mają cienkie, ostro zakończone liście, które przypominają sosnowe igliwie oraz zdrewniałe łodygi.
Kwitnie nw fioletowo w niewielkich kwiatostanach i bardzo intensywnie pachnie. Posiada mocny, korzenno-żywiczny zapach i gorzkawy, lekko piekący smak. Zawiera witaminę A, C, B6, garbniki, flawonoidy, difenole, kwas karnozolowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk i selen. Pobudza czynności żołądka, poprawia trawienie, ma właściwości moczopędne, zmniejsza stany skurczowe naczyń krwionośnych, podnosi sprawność fizyczną, działa bakteriobójczo,wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwnowotworowe, redukuje stres i poprawia pamięć oraz wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.
Rozmaryn idealnie nadaje się do duszonych mięs wieprzowiny, wołowiny, baraniny i dziczyzny, warzyw gotowanych i duszonych,marynat rybnych, duszonych grzybów, sałatek, sosu pomidorowego oraz zupy pomidorowej.