W tradycyjnym przepisie na Saltimcocca alla Romana, zamiast rozmarynu, znajdują się listki świeżej szałwii. Jeśli masz w ogrodzie dostęp do szałwii, spróbuj także tego rozwiązania.
Filet kurczaka z szynką parmeńską i rozmarynem
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Smażenie
20
min.Kalorie
250
kcalPierś kurczaka smażona z szynką parmeńską i gałązkami rozmarynu, w deglasowanym sosie cytrusowym. Bogactwo smaku i aromatu.
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
8 plastrów szynki parmeńskiej
gałązki świeżego rozmarynu
1 cytryna
1 łyżka oliwy
sól morska i mielony cytrynowy pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka przekrój na 2 części, względem płaszczyzny. Każdą z nich owiń przezroczystą folią spożywczą i potraktuj wałkiem kuchennym. Natrzyj z obu stron solą i niewielką ilością mielonego pieprzu cytrynowego.
- Każdy z filetów owiń plastrami szynki parmeńskiej dookoła. Przygotuj jak najdłuższe gałązki rozmarynu i potraktuj je jak igłę i nitkę – przekłuj i przyszyj szynkę parmeńską do mięsa.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej kurczaka z każdej strony po kilka minut. Pod sam koniec wyłącz ogień pod patelnią, wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny. Przykryj pokrywką i duś mięso w cieple, ale bez podgrzewania, aż wchłonie cały część soku cytrusowego. Usmażone kawałki ułóż na talerzach.
Uwagi:
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Grillowany kurczak marynowany w jogurcieLemoniada grejpfrutowa z rozmarynem
Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym
Ziemniaki smażone z rozmarynem
Przepis na kurczaka na butelce piwa
Makaron ryżowy z kurczakiem teriyaki
pomysł z rozmarynem i szyciem piersi kurczaka bezbłędny – nic się nie rozpada i kurczak w środku jest bardzo aromatyczny i soczysty