Przepis | Strona główna | Dania główne | Saltimbocca kurczak z prosciutto i rozmarynem
Saltimbocca kurczak z prosciutto i rozmarynem

Saltimbocca kurczak z prosciutto i rozmarynem

W tradycyjnym przepisie na Saltimcocca alla Romana, zamiast rozmarynu, znajdują się listki świeżej szałwii. Jeśli masz w ogrodzie dostęp do szałwii, spróbuj także tego rozwiązania.

Filet kurczaka z szynką parmeńską i rozmarynem

5 od 21 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Pierś kurczaka smażona z szynką parmeńską i gałązkami rozmarynu, w deglasowanym sosie cytrusowym. Bogactwo smaku i aromatu.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 8 plastrów szynki parmeńskiej

  • gałązki świeżego rozmarynu

  • 1 cytryna

  • 1 łyżka oliwy

  • sól morska i mielony cytrynowy pieprz


Sposób przygotowania:

  • Filety z piersi kurczaka przekrój na 2 części, względem płaszczyzny. Każdą z nich owiń przezroczystą folią spożywczą i potraktuj wałkiem kuchennym. Natrzyj z obu stron solą i niewielką ilością mielonego pieprzu cytrynowego.
  • Każdy z filetów owiń plastrami szynki parmeńskiej dookoła. Przygotuj jak najdłuższe gałązki rozmarynu i potraktuj je jak igłę i nitkę – przekłuj i przyszyj szynkę parmeńską do mięsa.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej kurczaka z każdej strony po kilka minut. Pod sam koniec wyłącz ogień pod patelnią, wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny. Przykryj pokrywką i duś mięso w cieple, ale bez podgrzewania, aż wchłonie cały część soku cytrusowego. Usmażone kawałki ułóż na talerzach.

Uwagi:

Jeden komentarz

  1. pomysł z rozmarynem i szyciem piersi kurczaka bezbłędny – nic się nie rozpada i kurczak w środku jest bardzo aromatyczny i soczysty

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*