Ryż

Ryż to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych obejmujący 25 gatunków. Występuje w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Ryż spożywczy jest produktem otrzymywanym z ziarna ryżu siewnego. Klasyfikuje się go ze względu na długość ziarna ryżu, a także ze względu na stopień oczyszczenia i przetwarzania. To przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych.

Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik oraz potas, magnez, żelazo i cynk. Jest produktem bezglutenowym i niskokalorycznym. Ryż reguluje ciśnienie krwi,zapobiega skurczom mięśni, poprawia koncentrację, wspomaga układ nerwowy i pracę układu pokarmowego oraz immunologicznego, opóźnia procesy starzenia, reguluje perystaltykę jelit oraz łagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka. Jest składnikiem wielu diet odchudzających, ponieważ zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jest uniwersalnym elementem wielu kuchni, nie tylko orientalnych.

Można podawać go z curry, warzywami lub na słodko, z cynamonem i owocami. Stanowi nieodzowny składnik takich dań jak sushi, paella, gołąbki czy risotto.

A do czego możemy użyć ryżu?