Strona główna » Kurczak z warzywami i ryżem po chińsku
Kurczak z warzywami i ryżem po chińsku

Kurczak z warzywami i ryżem po chińsku

Przepis na obiad w środku tygodnia, kiedy trzeba coś przygotować szybko po pracy. Danie jest sycące ale jednocześnie wartościowe, za sprawą różnorodnych warzyw w sporek ilości. Uwielbiam także łączyć ryż i kaszę, dzięki temu danie jest ciekawsze i smaczniejsze.

Ryż i kasza z warzywami i kawałkami kurczaka

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: ChińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

215

kcal

Soczyste kawałki kurczaka i bukiet różnorodnych warzyw w połączeniu z ryżem i kaszą gryczaną. Risotto i kaszotto w jednym. Pomysł na urozmaicony obiad.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu długiego

  • 2 torebki kaszy gryczanej

  • 200 g mięsa z podudzi kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 niewielki brokuł

  • 1 cukinia

  • 1 papryka

  • 1 ostra papryczka jalapeno

  • 100 g zielonej fasolki szparagowej

  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki

  • DODATKOWO
  • 50 ml oleju rzepakowego

  • suszony rozmaryn + mieszanka ziół

  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso z podudzi kurcząt kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miseczki i przygotowujemy marynatę. Do mięsa wlewamy olej oraz wsypujemy suszone zioła, sól i pieprz. Mieszamy by kawałki kurczaka oblepiły się dokładnie marynatą i pozostawiamy na 30 minut.
  • Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki, a fasolkę szparagową oczyszczamy z ogonków i ewentualnych nitek. Marchewkę kroimy w plasterki. Wrzucamy je na 5 minut do garnka z gotującą się, osoloną wodą.
  • Ryż oraz kaszę gryczaną gotujemy razem we wrzącej wodzie (może to być woda po ugotowanych wcześniej warzywach: marchewce, fasolce i różyczkach brokuła). Gotujemy według zaleceń producenta, zwykle około 15 minut.
  • Cukinię, cebulę, paprykę oraz papryczkę jalapeno kroimy na plasterki lub paski. Dusimy je na głębokiej patelni, najlepiej typu WOK, do momentu aż papryka będzie miękka.
  • Do patelni WOK dokładamy kukurydzę oraz kurczaka z marynatą i smażymy do miękkości, mieszając co chwilę.
  • Na patelnię wrzucamy gotowane warzywa oraz ryż i kaszę. Całość dokładnie mieszamy i łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz mieszanką suszonych ziół.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Leniuszek

    Bardzo szybkie danie gdy nie mamy czasu / pomysłu / chęci na gotowanie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*