Rzodkiewka

Rzodkiewka to odmiana rzodkwi zwyczajnej, nazywana też królową nowalijek. Jest uprawiana w wielu regionach świata, a w Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. Warzywo korzeniowe o białym, bardzo pieprznym w smaku miąższu.

Stosuje się ją do sałatek, przystawek oraz do kanapek. Rzodkiewka ma bardzo mało kalorii – 100g to jedynie 16 kcal. Zawiera witaminę A, B, C i K, oraz sole mineralne takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Składa się w sporej części z wody, niewielkiej ilości tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika i cukrów. Jest polecana przy odchudzaniu, trądziku, kuracji wzmacniającej włosy i paznokcie. Stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych, odkaża też drogi oddechowe i moczowe.

W medycynie ludowej była używana do nacierań przy bólach reumatycznych i zapaleniach korzonków nerwowych, leczenia wrzodów i ran oraz jako środek przeciwrobaczy i mlekopędny u karmiących matek. Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki i zespołem jelita drażliwego.

Co przygotować z rzodkiewki?