Salami,pochodząca pierwotnie z Włoch, trwała, sucha, długo dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw. Wbrew obiegowej opinii, z udziałem mięsa osła wytwarza się tylko jeden, specyficzny rodzaj salami- salame di asino, a typowo stosuje się wieprzowinę.
Smak salami jest charakterystyczny nie tylko przez dużą zawartość soli, lecz także pleśniowy nalot na skórce. Dobrej jakości salami dostarcza dużo białka, żelaza i witamin z grupy B. Zawiera dużo sodu, zdecydowanie więcej niż inne, popularne kiełbasy i wędliny. Istotnie może wpływać na wzrost ciśnienia krwi i pracę serca. Nie należy objadać się nim bez umiaru, ponieważ zawiera sporo tłuszczów nasyconych, a także dostarcza solidnej dawki kalorii – 100 g wędliny to 300-500 kcal.
Zaliczane jest do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Salami można dodać do wszystkiego. Świetnie smakuje na zimno – w kanapkach, sałatkach, ale też na ciepło – w jajecznicy, w zapiekankach, z makaronem oraz oczywiście jako dodatek do pizzy.