Seler korzeniowy

Seler korzeniowy to roślina uprawiana od ponad 2000 lat. Roślina dwuletnia z rodziny selerowatych, dorastającą do 30cm wysokości. Częścią użytkową są mięsiste zgrubienia w kształcie zbliżonym do kuli o szerokiej powierzchni wraz z gładkim, białym miąższem.

W niektórych odmianach wykorzystywane są również liście. Korzeń selera korzeniowego, jak o jego liście zawierają olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczny, lekko ostry aromat. Jest dobrym źródłem witaminy K. Zjadając średnią porcję selera (ok. 150g) dostarczamy sobie prawie 80% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.

Witamina K niezbędna jest w procesie tworzenia czynników krzepnięcia krwi, bierze udział w formowaniu tkanki kostnej, wpływa na prawidłową mineralizację kości oraz na zmniejszenie resorpcji tkanki kostnej, poprzez hamowanie aktywności komórek kościogubnych. Należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7kcal. Wykorzystuje się go zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, ale również na zdrowie.

Przepisy z selera korzeniowego: