Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa, jak u mamy. Każda pani domu powinna znać poniższy przepis, bo to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Wersja zmodyfikowana poprzez dodatek soczystego i chrupiącego jabłka pokrojonego w kostkę. Dodatek jabłka podkreśla smak sałatki jarzynowej, dzięki niemu nie jest mdła.

Jednocześnie chcę polecić tą sałatkę na zbliżające się święta Wielkanocne. U mnie w domu sałatka gości zawsze przy świątecznym stole, gdyż jest nieodzownym elementem śniadania wielkanocnego.

Dzięki temu że warzywa gotujemy w łupinkach, zachowają one więcej wartości odżywczych. Zapamiętajmy więc, żeby ich z rozpędu nie obrać ze skórki.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

5.0 z 15 głosów
Danie: SałatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

140

kcal

Nasza tradycyjna polska sałatka jarzynowa. Nieodzowny element każdego przyjęcia oraz świąt. Dodatek surowego jabłuszka dodaje soczystości.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • niewielki kawałek selera

  • 2 ziemniaki

  • 1 dorodne jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka

  • 2 ogórki konserwowe

  • 5 jajek swojskich

  • 1 puszka zielonego groszku

  • SOS DO SAŁATKI
  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki musztardy

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie jarzyny: marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach (bez obierania by zachować więcej wartości odżywczych) przez 40 minut, do miękkości. Po ugotowaniu delikatnie obieramy pozostałości skórki i kroimy w kostkę.
  • Jajka gotujemy na twardo (przez 8 minut). Po ugotowaniu i ostudzeniu jaj, obieramy je z łupinek i również kroimy w kostkę.
  • Jabłko należy obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub utrzeć na tarle o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, by zachowało estetyczny wygląd.
  • Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski wraz z pozostałymi składowymi przepisu: warzywami, jajkami i jabłkiem. Dodajemy odsączony zielony groszek z puszki.
  • Sos przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jego składników. Następnie przekładamy do naczynia z sałatką i dokładnie mieszamy. W taki oto sposób powstała najsmaczniejsza sałatka jarzynowa.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. Sałatka rewelacja! Zawsze robiłam sałatkę z ogókiem kiszonym,bez dodatku jabłka i musztardy.
    Mała zmiana składników, a tak znacząca różnica.
    Wszystkim bardzo smakowała więc od teraz będzie sałatka jarzynowa według tego przepisu.
    Dziękuję.

  2. danusiadana

    z tą sałatką żadna inna nie może się równać

  3. mirabelka

    Będzie na śniadanko wielkanocne postanowione

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*