Przepis | Strona główna | Sałatki | Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem
Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa, jak u mamy. Każda pani domu powinna znać poniższy przepis, bo to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Wersja zmodyfikowana poprzez dodatek soczystego i chrupiącego jabłka pokrojonego w kostkę. Dodatek jabłka podkreśla smak sałatki jarzynowej, dzięki niemu nie jest mdła.

Jednocześnie chcę polecić tą sałatkę na zbliżające się święta Wielkanocne. U mnie w domu sałatka gości zawsze przy świątecznym stole, gdyż jest nieodzownym elementem śniadania wielkanocnego.

Dzięki temu że warzywa gotujemy w łupinkach, zachowają one więcej wartości odżywczych. Zapamiętajmy więc, żeby ich z rozpędu nie obrać ze skórki.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

140

kcal

Nasza tradycyjna polska sałatka jarzynowa. Nieodzowny element każdego przyjęcia oraz świąt. Dodatek surowego jabłuszka dodaje soczystości.

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • niewielki kawałek selera

  • 2 ziemniaki

  • 1 dorodne jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka

  • 2 ogórki konserwowe

  • 5 jajek swojskich

  • 1 puszka zielonego groszku

  • SOS DO SAŁATKI
  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki musztardy

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie jarzyny: marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach (bez obierania by zachować więcej wartości odżywczych) przez 40 minut, do miękkości. Po ugotowaniu delikatnie obieramy pozostałości skórki i kroimy w kostkę.
  • Jajka gotujemy na twardo (przez 8 minut). Po ugotowaniu i ostudzeniu jaj, obieramy je z łupinek i również kroimy w kostkę.
  • Jabłko należy obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub utrzeć na tarle o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, by zachowało estetyczny wygląd.
  • Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski wraz z pozostałymi składowymi przepisu: warzywami, jajkami i jabłkiem. Dodajemy odsączony zielony groszek z puszki.
  • Sos przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jego składników. Następnie przekładamy do naczynia z sałatką i dokładnie mieszamy. W taki oto sposób powstała najsmaczniejsza sałatka jarzynowa.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. danusiadana

    z tą sałatką żadna inna nie może się równać

  2. Będzie na śniadanko wielkanocne postanowione

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*