Galaretki z bulionu drobiowo – warzywnego i tego co w rosole gotowane. W mojej rodzinie galaretki to nieodzowny element menu każdego uroczystego przyjęcia. Zajada się je w postaci polanej świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem, w zależności co kto lubi. Ponadto każdy je lubi, ponieważ zawierają chude gotowane mięso i warzywa. W dodatku można je szybko przyrządzić, bo bazą tego specjału jest najzwyklejszy domowy rosół.
Mięsne galaretki z bulionu jarzynowo drobiowego
8
porcje10
min.2
godz.180
kcalTradycyjny polski przepis na galaretkę z bulionu, z dodatkiem mięsa i warzyw gotowanych w rosole. Przepyszny i nieodzowny element uroczystego przyjęcia.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki NA BULION:
1 udko 1 kurczaka (lub 5 skrzydełek)
3 3 marchewki
1 1 korzeń pietruszki
kawałek kawałek korzenia selera
1 1 cebula
3 kulki 3 ziela angielskiego
2 2 liście laurowe
1 1 kostka rosołowa drobiowo – warzywna
- DODATKOWO
3 łyżki 3 żelatyny uniwersalnej bez przypraw
2 2 jajka ugotowane na twardo
1/3 szklanki 1/3 zielonego groszku z puszki
cytryna lub ocet
Sposób przygotowania:
- Mięso umieszczamy w garnku wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. I gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
- W międzyczasie oczyszczamy wywar ze zgromadzonych szumowin. Dodajemy obraną ze skórki i dowolnie pokrojoną włoszczyznę oraz całą cebulę. Dodajemy także kostkę rosołową, która nada ładnego odcienia.
- Gotujemy około 90 minut, na niewielkim gazie. Rosół nie powinien wrzeć ani mocno bulgotać, powinien jedynie delikatnie mrugać.
- Po ugotowaniu rosołu, kiedy wywar jest już wystarczająco esencjonalny, przecedzamy bulion przez sitko. Do gorącego, ale nie gotującego się bulionu, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się.
- Przygotowujemy filiżanki lub niewielkie miseczki. Na dno dajemy zielony groszek, ćwiartkę jajka ugotowanego na twardo, mięso obskubane z udka kurczaka gotowanego w rosole oraz pokrojoną marchewkę z rosołu.
- Ułożone w filiżankach składniki, zalewamy bulionem z żelatyną. Pozostawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy do lodówki najlepiej na co najmniej 2 godziny. W tym czasie galaretka stężeje i będzie można ją śmiało serwować gościom.
- Galaretki przed podaniem wyciągamy z filiżanek, można lekko podważyć nożem i wypadną bezproblemowo. Podajemy z kawałkiem cytryny lub octem.
Uwagi:
- Do galaretki możemy także dodać kukurydzę z puszki, zieloną pietruszkę, fasolkę z puszki. Właściwie każda kucharka ma swoje zwyczaje i przyzwyczajenia. Galaretka może mieć przeróżne dodatki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Galaretki z owoców leśnych obtoczone w cukrzeGalaretki z musu owocowego na agarze
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą
Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka
Przepis na kurczaka na butelce piwa
Deser w pucharkach z galaretką i owocami