Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka

Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka

Surówki to bogactwo witamin i źródło zdrowia. Surówka jak sama nazwa wskazuje, zawiera surowe warzywa i owoce. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane obróbce termicznej, zachowują wszelkie najważniejsze wartości odżywcze. Soczyste i świeże sałatki, to niezastąpiony dodatek do każdego obiadu i głównego dania.

Świeża surówka z selera i soczystego jabłka

Świeża surówka z selera i soczystego jabłka

5 z 11 głosów
Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Proste
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

minuty
Kalorie

60

kcal

Surówka z korzenia selera, soczystego jabłka oraz orzechów włoskich. Pyszna i zdrowa surówka która dostarczy witamin i urozmaici każdy obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 korzenia selera (1 niewielki seler)

  • 2 2 jabłka

  • 5 5 łuskanych orzechów włoskich

  • 50 g 50 gęstej śmietany

  • sól morska i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Korzeń selera oraz jabłka należy obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości. Można delikatnie skropić sokiem z cytryny, jednak nie ma takiej konieczności.
  • Dodać odmierzoną ilość gęstej śmietanki 12 lub 18 % oraz posiekane orzechy włoskie. Doprawiać solą i pieprzem w sposób stopniowy, do uzyskania odpowiedniego smaku.
  • Surówkę najlepiej podawać na świeżo, nie przechowywać jej zbyt długo. Ze względu na zawartość świeżych składników, najlepiej zjeść ją od razu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*