Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka
Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka

Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka

Surówki to bogactwo witamin i źródło zdrowia. Surówka jak sama nazwa wskazuje, zawiera surowe warzywa i owoce. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane obróbce termicznej, zachowują wszelkie najważniejsze wartości odżywcze. Soczyste i świeże sałatki, to niezastąpiony dodatek do każdego obiadu i głównego dania.

Świeża surówka z selera i soczystego jabłka

Świeża surówka z selera i soczystego jabłka

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Proste
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanieminuty
Kalorie

60

kcal

Surówka z korzenia selera, soczystego jabłka oraz orzechów włoskich. Pyszna i zdrowa surówka która dostarczy witamin i urozmaici każdy obiad.

Składniki:

  • 300 g korzenia selera (1 niewielki seler)

  • 2 jabłka

  • 5 łuskanych orzechów włoskich

  • 50 g gęstej śmietany

  • sól morska i czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Korzeń selera oraz jabłka należy obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości. Można delikatnie skropić sokiem z cytryny, jednak nie ma takiej konieczności.
  • Dodać odmierzoną ilość gęstej śmietanki 12 lub 18 % oraz posiekane orzechy włoskie. Doprawiać solą i pieprzem w sposób stopniowy, do uzyskania odpowiedniego smaku.
  • Surówkę najlepiej podawać na świeżo, nie przechowywać jej zbyt długo. Ze względu na zawartość świeżych składników, najlepiej zjeść ją od razu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*