Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka
Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka

Surówka obiadowa z korzenia selera i jabłka

Surówki to bogactwo witamin i źródło zdrowia. Surówka jak sama nazwa wskazuje, zawiera surowe warzywa i owoce. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane obróbce termicznej, zachowują wszelkie najważniejsze wartości odżywcze. Soczyste i świeże sałatki, to niezastąpiony dodatek do każdego obiadu i głównego dania.

Świeża surówka z selera i soczystego jabłka

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Proste
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

minuty
Kalorie

60

kcal

Surówka z korzenia selera, soczystego jabłka oraz orzechów włoskich. Pyszna i zdrowa surówka która dostarczy witamin i urozmaici każdy obiad.

Składniki:

  • 300 g korzenia selera (1 niewielki seler)

  • 2 jabłka

  • 5 łuskanych orzechów włoskich

  • 50 g gęstej śmietany

  • sól morska i czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Korzeń selera oraz jabłka należy obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości. Można delikatnie skropić sokiem z cytryny, jednak nie ma takiej konieczności.
  • Dodać odmierzoną ilość gęstej śmietanki 12 lub 18 % oraz posiekane orzechy włoskie. Doprawiać solą i pieprzem w sposób stopniowy, do uzyskania odpowiedniego smaku.
  • Surówkę najlepiej podawać na świeżo, nie przechowywać jej zbyt długo. Ze względu na zawartość świeżych składników, najlepiej zjeść ją od razu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*