Ser biały

Ser biały, inaczej twaróg to produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.Dobry ser biały twarogowy charakteryzuje się tym, że jest średnio odciśnięty i gładki po przekrojeniu.

Świeży twaróg powinien mieć smak lekko kwaśny. Wyróżnia się twaróg chudy, półtłusty i tłusty. Jest bogatym źródłem białka. Zawiera witaminy A, D i B12 oraz składniki mineralne takie jak: wapń i magnez, potas i cynk. Ser biały ma wpływ na przyspieszanie procesów przemiany materii, wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i odpornościowego,utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Ponadto spożywanie białego sera poleca się osobom z chorobą wrzodową oraz tym z nadkwasotą żołądka. Twaróg znalazł w kuchni dosyć szerokie zastosowanie, ponieważ może być spożywany zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Można zrobić z niego leniwe kluski oraz pyzy z serem, a także wykorzystać go jako farsz do naleśników i pierogów (ruskich, z serem). Stanowi świetną bazę do różnego rodzaju serników, a także sprawdza się jako dodatek do makaronu na słodko, racuchów oraz drożdżówek.

Z czym podajemy ser biały twaróg?