Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem
Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem

Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem

Miłośnicy naleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco.

Usmażenie krokietów to pracochłonne zajęcie, gdyż trzeba wpierw usmażyć naleśniki, ugotować ziemniaki, przygotować farsz, nadziać krokiety i na koniec usmażyć je w panierce. Przepis ten można podzielić na etapy, przykładowo jednego dnia przygotować farsz, a drugiego usmażyć naleśniki i nadziać je. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji, wszystko idzie sprawnie.

Krokiety ruskie idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu, na co dzień i od święta. Świeżo upieczone krokiety można zaserwować na talerzyku, a barszcz czerwony osobno w kubku. Można też położyć krokiet w środku głębokiego talerza i wlać na niego barszcz. Jakiegokolwiek sposobu nie wybierzesz, gwarantuję że będzie smakowało rozkosznie.

Opiekane naleśniki ruskie z ziemniakami i twarogiem

5 od 42 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

16

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Smażenie

30

min.
Kalorie

220

kcal

Domowe krokiety naleśnikowe z nadzieniem z ziemniaków i twarogu. Krokiety ruskie w naleśnikach, usmażone w panierce na złocisto.

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 350 g mąki pszennej

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 400 ml mleka

  • 300 ml wody

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • szczypta soli morskiej

  • FARSZ RUSKI
  • 800 g ugotowanych ziemniaków

  • 200 g białego sera twarogowego

  • 1 cebula

  • 200 g boczku parzonego

  • suszony majeranek

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • PANIERKA
  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • bułka tarta

  • masło klarowane lub olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • W rondelku rozpuść masło. Nie gotuj go, tylko doprowadź do płynności. Roztopione masło odstaw na bok do przestudzenia.
  • Całe jajka, mleko i wodę roztrzep w misie miksera. Po chwili dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i zmiksuj do gładkości i puszystości na wysokich obrotach miksera.
  • Na patelni (najlepiej specjalnej patelni naleśnikowej) rozprowadź pędzelkiem cienką warstwę masła klarowanego lub oleju. Należy użyć jak najmniejszą ilość tłuszczu podczas smażenia, w innym wypadku naleśniki nie będą chrupiące.
  • Patelnię z tłuszczem rozgrzej mocno. Na rozgrzaną patelnię wylej chochelkę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni, trzymając patelnię za rączkę i delikatnie pochylając ją na boki.
  • Gdy zauważysz że boki wokół naleśnika rumienią się, przewróć naleśnika na drugą stronę za pomocą łopatki. Możesz też przewrócić naleśnik podrzucając go patelnią (to wymaga więcej wprawy).
  • Upieczone naleśniki układaj na talerzu, jeden na drugim. Przed smażeniem każdej kolejnej porcji ciasta naleśnikowego, ciasto przemieszaj w misie, a patelnię posmaruj pędzelkiem nasączonym tłuszczem.
  • FARSZ RUSKI
  • Ziemniaki umyj i wyszoruj skórkę szczoteczką. Ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Dopiero po ugotowaniu ściągnij skórkę, będzie łatwo odchodzić z jeszcze ciepłych ziemniaków.
  • Zaraz po tym, jeszcze ciepłe ziemniaki w garnku rozgnieć praską. Pozostaw do wystudzenia pod lekko uchyloną pokrywką, zapobiegnie to wyschnięciu i stwardnieniu ziemniaczanego puree.
  • Ser biały twarogowy przepuść 2 – krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli nie masz takiej możliwości, twaróg potraktuj praską do ziemniaków.
  • Biały ser i ostudzone ziemniaki połącz w jedną masę. Dopraw do smaku solą oraz dużą ilością suszonego majeranku i grubo zmielonego czarnego pieprzu.
  • Farszem posmaruj każdy z naleśników. Zagnij do środka 2 z przeciwległych boków, następnie zwiń wzdłuż 1 z niezagiętych boków tworząc rulonik.
  • PANIERKA
  • W głębokim talerzu rozkłóć 2 jajka przyprawione szczyptą soli. Zamocz w nim dookoła zwinięte krokiety.
  • Na drugim talerzu przygotuj sporą ilość drobnej bułki tartej. Krokiety obtocz w bułce tartej, która z łatwością przyklei się do klejących jajek.
  • Opanierowane krokiety smaż przed samym podaniem, na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym lub olejem rzepakowym. Obsmaż je z każdej strony, w razie konieczności także po bokach, do rumianego odcienia.

Uwagi:

  • Krokiety możesz także zamrozić, jednak zrób to przez upieczeniem, po opanierowaniu ich w jajku i bułce tartej. W każdej chwili możesz je wyjąć z zamrażarki, rozmrozić i usmażyć.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*