Miłośnicy naleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco.
Usmażenie krokietów to pracochłonne zajęcie, gdyż trzeba wpierw usmażyć naleśniki, ugotować ziemniaki, przygotować farsz, nadziać krokiety i na koniec usmażyć je w panierce. Przepis ten można podzielić na etapy, przykładowo jednego dnia przygotować farsz, a drugiego usmażyć naleśniki i nadziać je. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji, wszystko idzie sprawnie.
Krokiety ruskie idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu, na co dzień i od święta. Świeżo upieczone krokiety można zaserwować na talerzyku, a barszcz czerwony osobno w kubku. Można też położyć krokiet w środku głębokiego talerza i wlać na niego barszcz. Jakiegokolwiek sposobu nie wybierzesz, gwarantuję że będzie smakowało rozkosznie.